Carlsen takket nei til sjakk-OL

Magnus Carlsen dropper OL-spill for Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Magnus Carlsen dropper OL-spill for Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen er ikke del av det norske laget til sjakkolympiaden i georgiske Batumi i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble klart da Norges Sjakkforbund fredag offentliggjorde laguttaket. Norge stiller lag både i åpen klasse og i kvinneklassen.

Verdensmester Carlsen var naturlig nok ønsket på det norske laget, men ifølge sjakkforbundet valgte både 27-åringen og profilerte Jon Ludvig Hammer å ikke stille denne gangen.

– Det er selvfølgelig en stor skuffelse for Norges sjanser. Et lag med og uten Magnus er to forskjellige verdener. Det er med ham vi kan drømme om en topplassering. Uten er det sjanseløst, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til NTB.

– Og så er det typisk at når han (Carlsen) ikke vil, mister vi Hammer også, tilføyer han.

Prioriteringer

Dermed blir det opp til juniorverdensmester Aryan Tari og et knippe andre unge spillere å forsvare de norske fargene. 25 år gamle Frode Urkedal blir den store norske veteranen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Benjamin A. Notkevich, Johan Salomon og Johan-Sebastian Christiansen utgjør resten av laget.

Det har vært spekulert i hvilke turneringer Magnus Carlsen vil bruke som oppkjøring til høstens VM-kamp mot Fabiano Caruana. Den starter i London 9. november.

Sjakkekspert Bae forstår at det må gjøres prioriteringer.

– Han har sikkert sitt program, og VM er det viktigste. Jeg vet heller ikke hvordan dialogen har vært med forbundet her, men det er synd at de ikke får ham til å stille på dette, sier Bae.

– OL har samtidig et langt og tøft program, og det har ikke alltid vært så vellykket for ham heller, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prioriterer mesterligaen

Sjakk-OL spilles i perioden 23. september til 6 oktober.

I stedet for OL-deltakelse prioriterer Carlsen etter alle solemerker å delta i European Chess Club Cup, sjakkens svar på fotballens mesterliga. Også den turneringen går i oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen

European Chess Club Cup, som arrangeres i greske Halkidiki, er som navnet indikerer en klubbturnering der lag med seks spillere konkurrerer mot hverandre.

Magnus Carlsen meldte i fjor overgang til Vålerenga Sjakklubb. Der er han lagkamerat med blant andre nevnte Taryan Tari.

Det er ventet at Oslo-klubben kommer til å stille et meget slagkraftig lag i Hellas. Den svenske sjakkprofilen Nils Grandelius er blant de øvrige spillerne.

Olga Dolchikova, Ellen Hagesæter, Sheila Barth Sahl, Monika Machlik og Hanna B Kyrkjebø utgjør det norske kvinnelaget til sjakkolympiaden i Georgia.