Januzaj ga Belgia 1-0 over England i reservenes gruppefinale

Adnan Januzaj feirer sammen med lagkamerater etter vinnermålet mot England. Til høyre Romelu Lukaku, som hvilte på benken sammen med de fleste av førstevalgene i de to lagene. Foto: Michael Sohn, AP / NTB scanpix

Tidligere Manchester United-spiller Adnan Januzaj scoret et vakkert mål og ga Belgia 1-0 over England i gruppefinalen lagene var mistenkt for å ville tape.

Kanskje ga 2.-plassen England en lettere vei videre mot finale, men Januzaj og hans lagkamerater viste ekte glede da de feiret scoringen. Som reserver hadde de fleste av spillerne i torsdagens kamp all grunn til å vise seg fram i håp om nye sjanser i cupspillet.

Januzaj gjorde det i kampens 51. minutt, etter at publikum hadde sendt lagene i garderoben til voldsom piping etter en første omgang med dårlig tempo og etter hvert lite angrepsvilje. Stemningen endret seg da spaniaproffen ble satt opp av Youri Tielemans, utfordret Danny Rose og skar inn på banen før han med venstre sendte et ustoppelig diagonalskudd i nettet.

Fram til da lå England an til gruppeseier, men Belgia går videre med full poengpott. Laget får på papiret enklere motstand i åttedelsfinalen (Japan), men er på kollisjonskurs med Brasil i kvartfinalen. England møter Colombia i åttedelsfinale og enten Sverige eller Sveits om det blir seier der.

Reservelag

Både England og Belgia var sikret avansement før torsdagens gruppefinale, og ikke uventet valgte begge landslagssjefer å gi de fleste førstevalgene hvile og beskytte dem mot gule kort. Englands Gareth Southgate gjorde åtte endringer, Belgias Roberto Martínez hele ni.

På benken satt blant andre Englands kaptein og femmålsscorer Harry Kane og Belgias firemålsscorer Romelu Lukaku. Englands åtte nye hadde spilt til sammen 97 minutter tidligere i VM, Belgias ni nye hadde spilt bare 81 minutter.

Ettersom gruppetoeren ville havne i den tilsynelatende letteste halvdelen av tablået for cupspillet fryktet mange en tam kamp uten særlig angrepslyst, men starten var lovende.

Særlig måtte Englands keeper Jordan Pickford tidlig i aksjon, og flere ganger i første omgang trengte han hjelp fra sine lagkamerater. Særlig etter ni minutter, da han slet med å få kontroll på Michy Batshuayis avslutning og den belgiske spissen sparket ballen ut mellom hendene hans. Gary Cahill reagerte lynraskt, løp opp ballen og sparket den ut fra mållinja.

Litt senere satte John Stones inn en god takling i siste øyeblikk da Batshuayi var i ferd med å avslutte fra god posisjon, og Trent Alexander-Arnold sto i veien da Marouane Fellaini skjøt hardt etter et hjørnespark.

Konspirasjon

England var godt med i spillet, men Ruben Loftus-Cheeks nikk rett utenfor på et hjørnespark i det 34. minutt var eneste sjanse før pause.

Etter en frisk start falt tempo, intensitet og angrepsvilje faretruende, og publikum viste sin misnøye med kraftig piping. Lovende var det heller ikke at Belgias tilhengere jublet for de to gule kortene laget pådro seg før pause, og som gjorde det nesten sikkert at laget ville «slippe» førsteplassen om kampen endte uavgjort.

Konspirasjonsteoriene fikk seg et skudd for baugen da Januzaj på vakkert vis skjøt Belgia i ledelse og feiret med lykkelige lagkamerater.

England hadde en kjempesjanse til å utligne i det 66. minutt, da Jamie Vardy var både smart og god og spilte Marcus Rashford gjennom et forsvar som ble rundlurt. Rashford fikk løpe helt alene mot Thibaut Courtois, men skjøt rett utenfor.

Fare på ferde var det også da innbytter Danny Welbeck i det 83. minutt skjøt etter en dårlig utboksing av Courtois, men Fellaini beinet ballen unna. Belgia-innbytter Dries Mertens var også nær scoring et par ganger helt på tampen.

Det engelske laget lever nok godt med sitt første tap i Russland-VM, og muligheten for å nå veldig langt i mesterskapet ble neppe mindre torsdag.