Brasil slo Serbia 2-0 og går videre i VM med Sveits

Paulinho jubler etter å ha gitt Brasil ledelsen i VM-kampen mot Serbia onsdag. Foto: Antonio Calanni, AP / NTB scanpix
Paulinho jubler etter å ha gitt Brasil ledelsen i VM-kampen mot Serbia onsdag. Foto: Antonio Calanni, AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasil beseiret nervene og sikret gruppeseier i fotball-VM med 2-0 over Serbia. Paulinho og Thiago Silva scoret målene som gir åttedelsfinale mot Mexico.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasil var klart best i første omgang mot et serbisk lag som måtte vinne for å gå videre, men levde farlig da serberne på stillingen 1-0 overtok fullstendig og skapte et vanvittig trøkk mot Alisson i det brasilianske målet.

Etter en time var det nesten utrolig at det ikke ble utligning da målvakten slo et innlegg rett ut i feltet. Aleksandar Mitrovic stupheadet mot det åpne målet, men greide å treffe Thiago Silva, og fra midtstopperen spratt ballen i hendene på Alisson.

Ballen danset flere ganger i den brasilianske målgården, men i det 68. minutt fjernet Thiago Silva nervene og spenningen da han stanget Neymars hjørnespark i mål ved nærmeste stolpe. Serberne forsøkte forgjeves å overbevise dommeren om at Miranda hadde skapt rom for sin stopperkollega ved å rive ned Mitrovic.

Thiago Silva var mannen som viste seg umistelig i Brasils VM-lag for fire år siden. Da han mistet semifinalen, gikk forsvaret i oppløsning og tapte 1-7 for Tyskland. Onsdag var han god å ha da Brasil unngikk å dele skjebne med tyskerne som fiaskolag i gruppespillet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tempotrøbbel

Serbia hadde store problemer med å håndtere tempoet i det brasilianske spillet fra start, og flere ganger var det bare så vidt laget unngikk baklengsmål da brasilianerne kom stormende. Innimellom var det så mange brasilianske løp inne i feltet at spillerne gikk i veien for hverandre.

Ikke i det 36. minutt, da Philippe Coutinho helt upresset fikk krysse midtstreken og avansere inn på serbisk halvdel mens han lette etter pasningsalternativer. Det beste fant han i bakrom, og Paulinho startet helt perfekt mellom de serbiske stopperne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han nådde ballen før Serbias utrusende keeper Vladimir Stojkovic og vippet ballen elegant over ham før han ble midtpunkt i rørende jubelscener i et brasiliansk lag som spilte under tungt forventningspress.

Gabriel Jesus og Neymar hadde da skapt og misbrukt sjanser i rask rekkefølge i en omgang der Brasil tidvis herjet med Serbias forsvarere. For eksempel kom Neymar til skudd etter at Gabriel Jesus utfordret to motspillere og kjempet ballen mellom beina på Antonio Rukavina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt senere ble Jesus spilt gjennom fra egen halvdel og lurte Milos Veljkovic på baken med en skuddfinte, men avslutningen ble likevel blokkert.

Lillefinger

Halvveis så det ut til å være duket for Brasil, men Serbia hadde ikke sagt sitt. Gultrøyene opprettholdt ikke det vanvittige tempoet, la seg litt lavere og slapp motstanderen inn i kampen.

Lillefingeren som ble gitt så en stund ut til å bli hele armen da Serbia satte Brasil-målet under voldsomt press. Serbia dominerte særlig med sin luftstyrke, og Mitrovic kom til flere store sjanser. Ved siden av den allerede omtalte var det kritisk for Brasil da han i det 65. minutt knuste Fagner i lufta og nikket fra seks meter, men ikke godt nok til å overliste Alisson.

I stedet var det brasiliansk luftstyrke, ved Thiago Silva, som skulle få siste ord. Etter 2-0-målet var kampen avgjort.

Brasil mistet venstreback Marcelo før det var spilt 10 minutter onsdag, og han vil bli et savn om han ikke blir klar til åttedelsfinalen.

Mens Brasil møter Mexico, skal gruppetoer Sveits i ilden mot Sverige. Det blir uten halve den faste forsvarsfireren, som er utestengt med gule kort.