Island VM-eventyr tok slutt mot Kroatia

Johann Gudmundsson innser at åttendedelsfinalen i fotball-VM er i ferd med å ryke. Kroatia vant 2-1, og VM-eventyret er over for Island. Foto: Vadim Ghirda, AP /NTB scanpix
Johann Gudmundsson innser at åttendedelsfinalen i fotball-VM er i ferd med å ryke. Kroatia vant 2-1, og VM-eventyret er over for Island. Foto: Vadim Ghirda, AP /NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det islandske VM-håpet brast med 1-2-tap mot Kroatia i den siste gruppespillskampen i VM. Kroatia og Argentina tar seg videre fra gruppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil gratulere Kroatia med seieren og ønsker dem alt det beste videre. Vi blir ikke overrasket hvis de går hele veien, sa Islands trener Heimir Hallgrímsson på pressekonferansen etter kampen.

Der fortalte han at han var fornøyd med hva sine gutter leverte på banen, til tross for 1-2-tapet.

– Vi kan se hverandre i øynene og si at vi gjorde alt vi kunne. Vi kan gå med hevet hode, og da bør man egentlig ikke være skuffet. Men samtidig var det så mange muligheter og sjanser til å vinne, så selvsagt er vi litt skuffet, sa Hallgrímsson

Det islandske VM-eventyret stoppet i gruppespillet, til tross for en heroisk innsats mot Kroatia, som allerede var sikret avansement.

Skrøt av Island

Det islandske håpet om avansement lå i å slå Kroatia, samtidig som resultatet i kampen mellom Nigeria og Argentina gikk deres vei – det vil si helst Argentinsk seier, og helst ikke med mer enn ett mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Argentina vant sin kamp med ett mål, men Island maktet ikke vinne over et kroatisk B-lag med ni endringer fra forrige kamp. Dermed kan Island reise hjem fra VM, og de kan gjøre det med hevet hode. Med 1-2 er VM over for denne gang.

Kroatias trener Zlatko Dalic benyttet sjansen til å skryte av sin motstander.

– Island har vist noe som er viktig i fotball: Karakter, disiplin, innsatsvilje. Jeg må gratulere dem med innsatsen, de er et fantastisk lag som spiller på en måte som passer dem. Men jeg må også gratulere mine spillere. Vi vant, og det er det eneste som betyr noe for oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjokk

Hallgrimsson fortalte at kampen ble omtrent slik han hadde ventet ved at Kroatia hadde mest ball.

Islendingene tok ingen unødvendige sjanser, lot Kroatia ha ball og ventet på at sjansen skulle by seg til å kontre.

– Da kampen nærmet seg slutten var det ikke mange krefter igjen, men vi hadde muligheten til å gå videre helt til det siste. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med gutta, men samtidig er jeg skuffet, sa den islandske treneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gutta fra sagaøya kjempet seg inn i kampen og burde muligens ha gått til pause med ledelse etter flere store sjanser.

Traff tverrliggeren

Fem minutter etter hvilen smelte Milan Badelj ballen i tverrliggeren fra utsiden av sekstenmeteren, før han minuttet senere sendte Kroatia opp i føringen. Et innlegg havnet etter hvert hos midtbanespilleren som via bakken sendte ballen bak den islandske keeper Hannes Thór Halldórsson.

Men som ekte vikinger var det ikke snakk om å gi opp. Island kjempet seg inn i kampen, skapte sjanser og var ved et par anledninger svært nær å utligne.

15 minutter før full tid stanset Dejan Lovren ballen med hånden i straffefeltet, og dommeren trengte ikke ta i bruk VAR for å peke på straffemerket.

Sigurdsson tok fart mot ellevemetersmerket og banket ballen opp i nettaket. Da sto det 1-1 på Rostov Arena.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enorm mulighet

Før scoringen hadde blant annet Bjarnason bommet på en enorm mulighet da han ikke traff ballen upresset på bakerste stolpe, og Gylfi Sigurdsson hadde headet i treverket på en corner.

Ivan Perisic fastsatte resultatet da han alene med Halldorsson plasserte ballen i nettet og for alvor knuste de islandske drømmene om videre VM-spill.

Kroatia vant 2-1 og møter som gruppevinner Danmark i åttedelsfinalen. Argentina, som vant 2-1 mot Nigeria i den andre kampen, tar 2.-plassen og møter Frankrike.