Spania videre tross marokkansk skremmeskudd

Spanias landslagssjef Fernando Hierro slapp med skrekken. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Et vaklende Spania er klar for åttedelsfinale i fotball-VM etter å ha slitt seg til 2-2 mot et hardt kjempende Marokko mandag.

Den spanske VM-fansen i Kaliningrad fikk hjertet i halsen ved flere anledninger i Kaliningrad. Med marokkansk seier ville det spanske eventyret vært over dersom Iran samtidig slo Portugal.

Det scenarioet var aldri veldig nær å bli realitet, all den tid Portugal aldri lå under mot Iran. Men Spanias landslagssjef Fernando Hierro fikk nok likevel mye å tenke på etter å ha sett laget sitt slite.

Hierro kan samtidig starte forberedelsene til åttedelsfinalene som gruppevinner, takket være Irans sene utlikning mot Portugal. Der venter Russland, som ble nummer to i gruppe A etter 0-3-tap for Uruguay mandag.

Marokko utslått

For Marokko var VM-eventyret over allerede foran den siste gruppespillskampen i Kaliningrad. Landslagssjef Herve Renard mønstret likevel et sultent mannskap på jakt etter en solid VM-skalp.

Kaptein Mehdi Benatia var vraket i Marokkos startoppstilling til fordel for Wolverhampton-forsvarer Ghanem Saiss.

Og det startet så visst bra for marokkanerne. Kun 14 minutter var spilt da den spanske veteranen Andres Iniesta slo en stygg feilpasning, og i forsvarsleddet var midtstopperkjempen Sergio Ramos feilplassert.

Alene med keeper David de Gea var Khalid Boutaïb iskald og sendte Marokko opp i en særdeles overraskende ledelse. Da luktet det en sensasjon i Kaliningrad.

Spania brukte samtidig bare fire minutter på å slå tilbake. Real Madrid-stjernen Isco avsluttet et nydelig angrep regissert Diego Costa og nevnte Iniesta.

Store sjanse

Marokko var samtidig ikke ferdige med å skremme det langt mer stjernetunge spanske mannskapet. Kort tid etter scoringen fikk målscorer Khalid Boutaïb sin andre sjanse alene med keeper. Ved det tilfellet gikk Manchester United-profilen de Gea seirende ut av duellen.

Dermed kunne den spanske fansen trekkke pusten på tribunen. Det ble det også anledning til 12 minutter ut i annen omgang.

Da fikk Watford-spiller Nordin Amrabat kjempetreff fra skrått hold. De Gea ble passiv tilskuer til at ballen smalt i krysstolpen og ut igjen på banen.

Så kom scoringen som så ut til å avgjøre kampen. Youssef En-Nesyri steg til værs i feltet etter et innlegg og stanget ballen vakkert i hjørnet bak de Gea. Sergio Ramos ble slått grundig i duellen forut for målet som ga Marokko en sensasjonell 2-1-ledelse.

Spania virket rystet, men hadde ytterligere et comeback på lager. På overtid sikret innbytter Iago Aspas 2-2 etter å ha fått godkjent sin scoring av videodommerne. Han ble først vinket av for offside.

Dermed kan Spania se fram til åttedelsfinale mot vertsnasjonen Russland. Portugal møter Uruguay.