Sveitsisk trio bøtelagt etter kontroversiell feiring

Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri og Stephan Lichtsteiner er bøtelagt av FIFA etter å ha vist et kosovoalbansk symbol da de feiret mål mot Serbia i fotball-VM.

Feiringen til Granit Xhaka kostet han over 80.000 kroner i bot. Foto: Laurent Gillieron/Keystone via AP/NTB scanpix.
Feiringen til Granit Xhaka kostet han over 80.000 kroner i bot. Foto: Laurent Gillieron/Keystone via AP/NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag vant Sveits 2-1 mot Serbia etter mål av Xhaka og Shaqiri.

Duoen feiret med å lage symbolet for den tohodede albanske ørnen med armene sine, noe som ikke falt i god jord hos motstanderne. Serbia klaget spillerne inn for Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Ifølge reglementet kunne FIFA ha utestengt spillerne i to kamper, men i dette tilfellet nøyde forbundet seg med bøter. Xhaka og Shaqiri må betale 10.600 dollar hver i bot (cirka 86.000 kroner). Stephan Lichtsteiner, som deltok i feiringen på samme måte, ble straffet med 5000 dollar (rundt 40.000 kroner).

Flere spillere i det sveitsiske laget har bakgrunn fra Balkan. Målscorerne Xhaka og Shaqiri er begge kosovoalbanere.

Oversikt: Slik spilles fotball-VM i Russland

Kosovo var tidligere en provins i Serbia, men erklærte seg uavhengig i 2008. Landets selvstendighet er anerkjent av mer enn 110 land, inkludert Norge, men ikke av Serbia som fremdeles regner landet som en provins i sør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Serbias landslagssjef Mladen Krstajic og lederen av det serbiske fotballforbundet, Slavisa Kokeza, må betale 5000 dollar hver etter uttalelsene de kom med om kampens dommer.

Det serbiske fotballforbundet må også betale nærmere 450.000 kroner for det FIFA mener er «diskriminerende bannere» og tilrop fra den serbiske fansen.

Samleside: Her finner du alle sakene om fotball-VM