Jobben som kan lokke Stöckl hjem til Østerrike: – Det er fristende

Alexander Stöckl utelukker ikke at han vender hjem til jobben som ungdomstrener i Stams framfor å trene Østerrikes beste hoppere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Alexander Stöckl utelukker ikke at han vender hjem til jobben som ungdomstrener i Stams framfor å trene Østerrikes beste hoppere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alexander Stöckl avviser at han føler noe kall om å ta landslagssjefsjobben i hjemlandet, men én spesiell jobb lokker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som vanlig var Stöckl på listen da Østerrike skulle finne Heinz Kuttins erstatter.

– Jeg ble ringt opp. Jeg tror de sjekket mest. Hadde jeg svart «ja», vet jeg ikke om jobben hadde vært min. Det får vi aldri svar på, sier Stöckl.

Valget falt noe overraskende på Stöckls tidligere sjef, den tidligere storhopperen Andreas Felder.

– Jeg var ikke veldig fristet av jobben hjemme i Østerrike siden vi har lagt en norsk hopplan fram til OL i Beijing i 2022. Den neste perioden var avgjort for meg, og da var det ikke veldig fristende å dra tilbake nå, forteller Stöckl i en lunsj med NTB.

Les også: Stöckl om Norge: – Hjemme er her. Det har det vært i syv år

– Jeg kan bare dra hjem

– Føler du et kall om å ta over som landslagssjef i Østerrike etter suksessen med Norge?

– Nei. Akkurat her tenker jeg nok litt mer egoistisk. Jeg tenker heller på familien min og meg selv. Det er det jeg må ta hensyn til, ikke at jeg må gi noe tilbake til Østerrike på det øverste nivået, svarer hopptreneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har derimot muligheten til å vende hjem til skigymnaset i Stams fram til 2021 når min permisjon utløper. Jeg kan bare dra hjem og bli ungdomstrener igjen. Det er fristende. Den jobben er veldig givende, du skal få ungdom til å utvikle seg både sportslig og som person. Men på toppnivået vet jeg ikke, jeg føler ikke at jeg må gjøre det, sier Stöckl.

– Vil det bety mer å lykkes med Østerrike enn Norge?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke det vil bety mer å lykkes med Østerrike, for meg er det å lykkes med de utøverne jeg til en hver tid har ansvaret for som teller.

Les også: Stöckl usikker på om han vil trene hoppjenter

Kryptisk om framtiden

Østerrikeren sier han ikke føler seg som en «tapt sønn» som østerriksk hoppsport har rotet bort.

– Nei, for det er bare slik idretten er. Jeg er absolutt ingen tapt sønn. Uansett hva som kommer til å skje, om jeg blir i Norge i fem eller ti år, eller er ferdig om to år fordi vi merker at vi må gjøre endringer, tror jeg det var verdt erfaringen å reise til utlandet. Det håper jeg også systemet hjemme i Østerrike forstår. Det er en fordel å sende folk ut og få erfaring, så kan du heller hente dem hjem når tiden er inne, svarer Stöckl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har trent Norge siden 2011. Store hoppnasjoner som Tyskland (Schuster) og Polen (Horngacher) har også østerrikske trenere.

– Vi har en fantastisk trenerutdanning. De fleste har også tatt mastergrad innen idrett. Det er en veldig bra trenerkultur, spesielt på skigymnaset i Stams. Der får du muligheten til å utvikle deg som trener med barn fra 14 til 19 år. Du kan prøve og feile uten å gjøre noe galt. De har et helhetlig syn på idretten både for utøveren og personen på skia. Du vet at du har et større ansvar enn bare å få utøverne til å hoppe langt på ski.

(VIDEO: – Jeg har ikke tenkt å forlate Norge)

Tøffing erstatter pedagog

I 96/97-sesongen var Stöckl assistent til den nye østerrikske landslagssjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Felder er et veldig spennende, men overraskende valg. Jeg tror ikke navnet til Felder dukket opp før sent i prosessen. Jeg pratet med mange, men ingen nevnte at han var kandidat. Han har hatt jobben før, med meg som assistent. Han har erfaringen, men er også en helt annen type enn forgjengeren. Kuttin var ikke konfliktsky, men veldig opptatt av harmoni og prate med alle. Han var jovial og sørget for at alt var «smooth». Kuttin er pedagog, mens Felder er en tøffing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han utfordrer hopperne, støtteapparatet og de andre trenerne til å kjøre på og er kanskje mer krevende i stilen. Jeg tror det er riktig tidspunkt for å få inn en slik type. Østerrike kan bli en større trussel for oss igjen etter noen år med stagnasjon, sier Stöckl.

– Hva lærte du av Felder?

– Det å være veldig saklig, direkte og hele tiden tenke utøver. Utøverne skal stå i sentrum.