Helleland advarer mot stadig mer sofistikert dopingjuks

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland er blant kandidatene til å bli ny leder i WADA, verdens antidopingorganisasjon. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland er blant kandidatene til å bli ny leder i WADA, verdens antidopingorganisasjon. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Vi går mot en ny sommer med store mesterskap og konkurranser der folk er usikre på om rett vinner kåres. – Veldig vondt å tenke på, sier Linda H. Helleland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WADAs visepresident er mandag sentral når flere av verdens fremste dopingjegere er samlet til toppmøte i Oslo.

– Det er veldig vondt å tenke på at rene utøvere ikke kan ha 100 prosent sikkerhet på at de møter andre rene utøvere og at publikum ikke vet om de heier fram juksere eller ikke, sier den tidligere kulturministeren til NTB.

– Systemene som vi har satt opp, må vi håpe avdekke juksingen. Vi vet at virkemidlene for å jukse blir stadig mer sofistikert, men antidopingarbeidet må systematiseres mer. Vi må stå ved de sanksjonene som vi har ment skal virke og ikke vike unna, slår Helleland fast.

Mange blir tatt

Under fotball-VM har flere lagt merke til at vertsnasjonen Russland løper mest. Det har vekket mistanke mot en nasjon som ble avslørt for statsstøttet dopingjuks under OL på hjemmebane i Sotsji.

Om et par uker starter også sykkelrittet Tour de France, hvor flere syklister har vunnet med urent mel i pedalene. Og nylig oppfordret syklisten Bernard Hinault til streik dersom Chris Froome får delta i sykkelklassikeren.

Froome avga under fjorårets Spania rundt en dopingprøve som inneholdt det dobbelte av tillate verdier på astmamedisinen Salbutamol.

– Jeg må forutsette at de systemene som er satt opp er vanntette for å ta dem som eventuelt jukser i mesterskap eller sykkelritt. Vi ser at mange blir tatt, og det er et eksempel på at systemene virker. Og det er en god ting. Det hadde vært mye verre om ingen ble oppdaget, da hadde ikke systemene virket, sier Helleland.

Superjegere

På mandagens antidopingkonferanse i Oslo samles flere av de fremste dopingjegerne i verden. Travis Tygart fra USADA, det amerikanske antidopingbyrået, ledet i sin tid an i dopingjakten på stjernesyklisten Lance Armstrong. Frittalende Tygart er en tydelig stemme i kampen mot dopingjuks.

Richard McLaren står også på gjestelisten. Han ledet WADAs granskning av statsstøttet russisk doping. McLaren-rapporten fant det bevist at sikkerhetstjenesten FSB var involvert i manipulasjon av urinprøver under Sotsji-OL i Russland i 2014.

Statsminister Erna Solberg er også på plass under toppmøtet mandag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden