England knuste Panama 6-1 og sikret avansement

Jesse Lingard feirer etter å ha satt inn englands tredje mål i 5-0-seieren mot Panama. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Harry Kane scoret hattrick da England feide Panama av banen med 6-1-seier i fotball-VM søndag. Engelskmennene tok seg med det videre fra gruppespillet.

England filleristet og ydmyket Panama etter alle kunstens regler i første omgang. Mellomamerikanerne yppet seg de første minuttene, men endte med å få god gammeldags juling av et heltent engelsk mannskap.

– Det er fantastisk. Jeg er så stolt av guttene, jeg bare nyter å være her, sa Kane til BBC etter kampen.

John Stones åpnet det engelske scoringsshowet da han stanget inn 1–0 på corner etter ni minutter. Harry Kane var sikkerheten selv fra straffemerket knappe kvarteret senere, og ble da første engelskmann med tre mål i et VM-gruppespill siden Gary Lineker gjorde det i 1986.

Men Kane var ikke ferdigscoret. Han skulle få to scoringer til med navnet sitt på senere i kampen.

Panamas VM-drøm var avhengig av poeng mot England, men da det gjaldt som mest hang de ikke med på notene. De siste ni minuttene før pause måtte Panamas keeper Jaime Penedo plukke ytterligere tre baller ut av nettet.

Foten av gassen

Først bøyde Jesse Lingard inn ballen i krysset fra 20 meters hold. Deretter scoret Stones sitt andre etter et innøvd frispark, og til slutt var Harry Kane på ny iskald fra straffemerket. Da lagene gikk til pause, hadde engelskmennene gjort en «knockout», som det heter på boksespråket.

– Vi har jobbet med dødballer og måten vi spiller på, og nå faller ting på plass. Vi må fortsette og ikke bli høye på oss selv. Det er en viktig kamp mot Belgia foran oss, men vi må ha troen. Det er fortsatt en lang vei å gå, sa Kane.

I annen omgang slapp England foten av gassen. Panama kom mer inn i kampen, men det engelske laget fortsatte å score.

Fem mål på to kamper

Harry Kane fikk bokført hattrick da Ruben Loftus-Cheek fyrte av et skudd som traff ham i hælen. Ballen skiftet retning og bak en forfjamset Panama-keeper.

Kane er dermed toppscorer med sine fem mål totalt i mesterskapet. Han har nå også kun Gary Lineker foran seg på listen over engelske VM-målscorere. Lineker hadde ti VM-mål i sin karriere. Kane har fem mål på to kamper.

Panama skulle få sitt trøstemål 12 minutter før slutt. Felipe Baloy fikk æren av å score Panamas første VM-mål noensinne da han skled inn ballen etter et frispark.

Gruppefinale

Etter ydmykelsen av Panama står England med seks poeng etter to kamper. Dermed er avansementet sikret for Gareth Southgates engelske løver.

Om England blir gruppevinner eller nummer to blir avgjort i den siste gruppekampen mot Belgia, som også er klar for utslagsrundene.

Begge to har seks poeng og seks plussmål (8-2 i målscore). Spiller de uavgjort vil gruppeseieren avgjøres på «fair play». England topper i øyeblikket gruppe G fordi laget har ett gult kort mindre enn Belgia.

Vinneren av gruppen møter laget som blir nummer to i gruppe H, mens nummer to møter vinneren av nevnte gruppe. I gruppe H kjemper Japan, Senegal, Colombia og Polen om å ta seg videre.