Neymar og Coutinho ble Brasils overtidshelter

Her er situasjonen der VAR grep og bestemte at Neymar ikke fikk straffe mot Costa Rica. Foto: Michael Sohn. Foto: NTB scanpix

Philippe Coutinho og Neymar bidro med hvert sitt på mål på overtid da Brasil slo Costa Rica 2–0 i fotball-VM.

Brasil hadde stanget og stanget mot en Keylor Navas i storslag i Costa Rica-buret da nullen endelig sprakk. Først var det Coutinho sin tur i det første minuttet av overtiden, og endelig fikk også Neymar målet han hadde kjempet for gjennom hele kampen. Da var det spilt nesten sju minutter på overtid.

2-0-seieren til Brasil betyr at Costa Rica er ute av VM.

Neymar kunne ha blitt utslagsgivende ti minutter før slutt også om han hadde fått straffesparket han først ble tildelt, men VAR ville det annerledes. VAR-avgjørelsen kom med ti minutter igjen å spille. Neymar ble tilsynelatende revet ned i feltet, og nederlenderen Björn Kuipers dømte først straffe. Men VAR luktet lunta, og TV-bildene viste at Neymar falt meget lett uten egentlig kontakt.

Og etter at Kuipers hadde sjekket TV-bildene, ombestemte han seg. Han gjorde det hele om til frispark for Costa Rica. Da så det lenge ut til å ende i VMs første 0-0-kamp.

Det hadde vært ufortjent så det holdt, for det var liten tvil om at Brasil var det klart beste laget.

Storspilte

Det var nemlig slett ikke bare VARs skyld at det gikk mot et målløst oppgjør helt til Coutinho scoret sitt annet mål i mesterskapet. Coutinho scoret også i 1-1-kampen mot Sveits.

Costa Ricas superkeeper Keylor Navas (32) storspilte og skapte lenge betydelig trøbbel for fotballstormakten lenger sør.

Brasil stjernespiss Neymar ble skadefri i tide til kampen og var blant dem som prøvde seg en rekke ganger, men hver gang sto Navas i veien og viste hvorfor han er en av verdens beste fotballkeepere.

Ikke tilfeldig

Gabriel Jesus og Philippe Coutinho hadde begge sine store muligheter, men heller ikke de lyktes å få ballen over streken.

Det er ikke tilfeldig at Keylor Navas vokter buret for Real Madrid, klubben som har vunnet mesterligaen tre ganger på rad. Navas har spilt i Real Madrid siden 2014, og uten en keeper i mesterklassen vinner man selvsagt ikke verdens gjeveste klubbturnering.

Bare Navas gjorde at Costa Rica slapp unna med 0-1 i den første kampen mot Serbia også.

Videre

Ikke siden 1978 har Brasil unnlatt å vinne én av de to første kampene i et VM-sluttspill, og det skulle ikke gå slik denne gangen heller. Med fire poeng etter to spilte kamper skal det mye til om ikke det blir avansement til cupspillet også denne gangen.

Brasil viste stigende form og blir et lag å regne med utover.

Brasil fikk en scoring korrekt annullert for offside etter 25 minutter spill. En kontring endte med at ballen havnet hos Gabriel Jesus, og Manchester City-spilleren snudde på en bitcoin og smelte ballen i mål. TV-bildene viste at Jesus var minst én meter offside, og det var ikke nødvendig å blande inn VAR da.