Japan fikk VM-revansj mot Colombia

Yuya Osako ble matchvinner da Japan slo Colombia 2-1 i VM mandag. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Yuya Osakos hodemål ga Japan en perfekt VM-start med 2-1-seier over Colombia. De søramerikanske favorittene ble redusert til ti mann etter bare tre minutter.

Med seieren fikk Japan en herlig revansj for den tunge 1-4-smellen laget ble påført av Colombia i forrige VM. Tapet sendte asiatene ut av mesterskapet. Fire år senere har Japan tatt kontrollen i gruppe H.

Vinnermålet kom i det 73. minutt. Osako hoppet til værs og stanget inn Keisuke Hondas corner via den lengste stolpen. Colombia-keeper David Ospina ble der tatt ordentlig på halvdistanse.

I Saransk ble det skikkelig VM-drama etter bare tre minutter. Colombia kom på hæla etter en kontring, og i et desperat forsøk på å rydde opp stoppet Carlos Sánchez skuddet til Shinji Kagawa med hendene. Dommeren kunne ikke gjøre annet enn å dømme straffe og dele ut VMs første røde kort.

Frekt frispark

Kagawa gikk selv bort til krittmerket og scoret sikkert. Borussia Dortmund-profilen satte ballen midt i mål da han så at David Ospina var i ferd med å kaste seg til høyre.

VM-starten har vært uvanlig snill, men i den 15. kampen kom altså mesterskapets første utvisning. Det var historiens nest raskeste røde kort i VM-sammenheng. I 1986 ble José Batista (Uruguay) utvist etter bare ett minutt i en 0-0-kamp mot Skottland.

Japanerne hadde grei kontroll på et redusert Colombia, men seks minutter før pause glapp det. Juan Quintero trillet da inn 1-1 etter et smått genialt frispark. Ballen gikk lavt langs bakken under en hoppende mur. Japans keeper Eiji Kawashima øynet faren for sent, og ballen hadde allerede vært over streken da han fikk grep om den. Det hjalp lite å protestere. Mållinjeteknologien ble brukt, men det var uansett ingen tvil om Colombias utligning.

Oversikt: Slik spilles fotball-VM i Russland

Rodriguez-sjanse

Etter pause la colombianerne seg lavt. Det ga Japan mye tid med ballen og et klart overtak i banespillet. Det var ingenting å si på at japanerne tok tilbake ledelsen med litt over et kvarter igjen.

Mot slutten stresset Colombia i jakten på en utligning. Det skal sies at James Rodríguez kom til en enorm sjanse i det 79. minutt. Plutselig fikk Bayern München-stjernen stå fri i boksen, men målscorer Osako ofret seg og blokkerte skuddet.

Rodriguez startet for øvrig oppgjøret på benken. Forrige VMs toppscorer har i det siste slitt med en skade i leggen. Han slapp til den siste halvtimen.