Mexico rystet tittelforsvarer Tyskland og vant 1-0

Hirving Lozano ble Mexicos matchvinner i 1-0-seieren over Tyskland i VM-åpningen. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB scanpix
Hirving Lozano ble Mexicos matchvinner i 1-0-seieren over Tyskland i VM-åpningen. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjerende mester Tyskland bukket under for Mexicos energiske kontringsspill og tapte 0-1 i VM-åpningen i Moskva. Hirving Lozano sørget for sensasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampens eneste scoring kom etter en perfekt kontring i det 35. minutt. Lozano ble spilt fri av Javier «Chicharito» Hernández og banket ballen i korthjørnet til Tyskland-kaptein Manuel Neuer.

I forkant av kontringen vant mexicanerne ballen på egen banehalvdel. Da nølte de ikke med å storme framover. Til slutt fikk VM-debutanten Lozano ballen ute til venstre, tok en skuddfinte på Mesut Özil og dunket inn 1-0.

– Jeg vet ikke om det er den største seieren (i Mexicos historie), men det er åpenbart en av de største. Det er godt å få en slik start mot den regjerende mesteren. Det er et fantastisk resultat, sa matchvinner Lozano.

– Det er det beste målet jeg har scoret i hele mitt liv. Vi drømmer alle om å få spille i VM, fortsatte PSV Eindhoven-spilleren.

Tyskland sto med sju strake åpningsseier i VM, men søndag ble den kruttsterke rekken brutt. I de fire siste åpningskampene hadde tyskerne til sammen scoret 20 mål. På Luzjniki stadion måtte de betuttet tusle av gresset uten scoring.

Det var for øvrig bare annen gang i VM-historien at tyskerne gikk tapende ut av en åpningskamp. I 1982 røk Vest-Tyskland 1-2 for Algerie.

Nå krysser «Die Mannschaft» fingrene for at de ikke lider samme skjebne som tre av de fire forrige verdensmesterne. Spania (2014), Italia (2010) og Frankrike (2002) røk alle ut i gruppespillet som tittelforsvarer.

Les også: Svenskene beskyldt for spionasje i VM

Advart

Tyskerne kunne ikke si at de ikke var advart da ballen lå i nettet bak Neuer. Før scoringen hadde Mexico en rekke saftige kontringer, først og fremst på venstrekanten, men mellomamerikanerne manglet enten den siste lille detaljen eller ble stoppet av et panisk Tyskland-forsvar.

Til slutt var det grenser for hvor mange ganger stopperparet Mats Hummels og Jérôme Boateng kunne berge Tyskland med klareringer i siste liten. Hummels var for øvrig ikke heldig med sin involvering i forkant av baklengsmålet. Bayern Münchens forsvarskjempe gjorde et elendig forsøk på å bryte spillet på motstanderens banehalvdel. Han ble lurt, og dermed kunne mexicanerne storme i angrep.

Fire minutter etterpå var Toni Kroos svært nær å gjøre 1-1 på frispark, men Mexicos rutinerte målvakt Guillermo Ochoa fikk akkurat hanskene på ballen og slo ballen opp i tverrliggeren og ut.

I åpningsminuttene var det to lag som struttet offensivt, men utover i førsteomgangen bleknet det tyske spillet betraktelig. Joachim Löws lag ble tydelig stresset av mexicanerens intense press høyt i banen. Konsekvensen ble at tyskerne ikke fikk flyt i pasningsspillet som har vært helt sentral i Löws suksessoppskrift det siste tiåret.

Les også: To ribbeinsbrudd og punktert lunge: VM over for dansk spiller

Nytt stolpetreff

Allerede etter to minutter fikk tyskerne føle på at Mexico mente alvor. Lozano ble spilt fri av Carlos Vela og dunket til, men Boateng sto fram og blokkerte skuddet. På det påfølgende hjørnesparket gjorde den tyske stopperen en viktig skjerming slik at ballen trillet trygt inn i hanskene til Manuel Neuer.

Selv om Neuer på grunn av skade fikk minimalt med spilletid for Bayern sist sesong, rakk han å bli klar til VM. Tyskland-kapteinen sto i mål i lagets to siste oppkjøringskamper før mesterskapet.

Tysklands første sjanse kom etter tre minutter. Joshua Kimmich slo en perfekt stikker til Timo Werner, som fra skrå vinkel forsøkte seg på et lavt skudd. Ballen gikk til side for mål.

Der mexicanerne gikk i strupen på Tyskland i første omgang, ble det mer en forsvarskamp etter pause. Likevel hadde de flere kontringer som kunne gitt dem 2-0.

På tampen satte det tyske laget inn et voldsomt press. Blant annet traff innbytter Julian Brandt stolpen med et skudd i returrommet.

Tyskland må nå rette på skaden i kampene mot Sverige førstkommende lørdag og Sør-Korea 27. juni.

Personvernpolicy