Kaptein Kolarov sørget for serbisk drømmeåpning i VM

Serbias Aleksandar Kolarov feiret scoring med lagkameratene mot Costa Rica søndag Foto: Mark Baker / AP

Serbia-kaptein Aleksandar Kolarov scoret kampens eneste mål på utsøkt vis da Serbia VM-åpnet med 1-0 mot Costa Rica i Samara søndag.

Kolarov fikk sjansen på et frispark i drømmeposisjon etter 56 minutter. Kapteinen skrittet opp, før han skrudde ballen i hjørnet med venstrebeinet, utakbart for Real Madrid-sisteskanse Keylor Navas.

Frisparkmålet ga Serbia en drømmestart på VM mot forrige VMs sensasjon. Costa Rica var kvartfinalist i Brasil for fire år siden, men klarte ikke å spille seg rundt de solide defensive spillerne til Serbia.

Costaricanerne, anført av innbytter Joel Campbell i annen omgang, måtte tåle en smultring i målprotokollen i første VM-kamp i Russland.

Brasseforsøk

Det var Costa Rica som fosset ut av startblokkene og produserte to sjanser på rappen i åpningsminuttene. Marco Urena ble spilt gjennom av Costa Ricas kreative drivkraft, Bryan Ruiz, men vinkelen ble for spiss, og det ble kun corner ut av det.

På den påfølgende corneren var tidligere Vålerenga-spiller Giancarlo González helt alene på bakre stolpe, men headingen var svak og gikk over mål.

Serbia tok over initiativet utover i første omgang, og VM-debutant Sergej Milinkovic-Savic prøvde seg på et frekt brasseforsøk rett før pause, men ble feilaktig avvinket for offside. Real Madrid-keeper Keylor Navas hadde uansett kontroll på skuddet.

I starten av annen omgang burde Aleksandar Mitrovic sendt Serbia i ledelsen etter å ha blitt sendt gjennom alene med keeper, men Navas fikk slått det svake skuddet til corner.

Den råsterke Newcastle-spissen gjorde imidlertid opp for seg da han skaffet et frispark i god posisjon i det 57. minutt. Kaptein Aleksandar Kolarov skrudde ballen vakkert i hjørnet bak Navas.

Ingen av lagene klarte å få den avgjørende muligheten etter 1-0-scoringen.

Historisk

For Serbias backveteran Branislav Ivanovic var kampen i seg selv en minneverdig affære. Den tidligere Chelsea-spilleren noterte seg for sin 104. landskamp i Serbias første VM-opptreden på åtte år, og tok rekorden for flest landskamper i Serbia.

Johan Venegas, Francisco Calvo og David Guzmán var ferske i Costa Rica-startoppstillingen. Resten av de elleve utvalgte fra start var involvert da costaricanerne overrasket med kvartfinale i 2014-VM. Eventyret ble avsluttet på straffer mot Nederland.

Med norske øyne var det særlig fire spillere på Costa Rica som var kjente. Fra start spilte Celso Borges, tidligere Fredrikstad-profil, Giancarlo González, med et par sesonger i Vålerenga, og Cristian Gamboa, som har spilt for både FFK og Rosenborg. Christian Bolaños, med flere strålende sesonger i Start, var henvist til benken. 34-åringen med sitt særegne pannebånd entret banen etter 59 minutter.

Tidligere Tromsø-spiss Aleksandar Prijović fikk et par minutter på tampen for Serbia, og fikk et gult kort på overtid for å klaske til Johnny Acosta etter at dommer Malang Diedhiou så situasjonen i reprise ved hjelp av VAR.

Brasil og Sveits er de to andre lagene i gruppe E.