Poulsen sendte Hareides Danmark til himmels

Yussuf Yurary Poulsen laget straffespark i første omgang og kunne blitt dagens ulykkesfugl, men etter pause ble han i stedet matchvinner for Danmark i 1-0-seieren over Peru i fotball-VM. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau scanpix / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Yussuf Poulsen avsluttet en flott kontring og ga Åge Hareides danske landslag en heldig, men ikke mindre kjærkommen 1-0-seier over Peru i fotball-VM.

Danmark hadde skapt veldig lite da Pione Sisto i det 59. minutt startet det som ble en mønsterkontring. Christian Eriksen førte ballen i høyt tempo, trakk på seg to motspillere og slapp ballen i perfekt øyeblikk til Poulsen, som stormet fram på siden. Alene med keeper brukte Leipzig-spilleren en berøring før han lurte ballen forbi keeper og inn ved stolpen.

Tidligere hadde Poulsen utmerket seg mest ved to ganger å felle motspillere i eget felt. Første gang slapp han unna med det, annen gang fikk Peru straffespark etter videodømming. Straffen ble, som alle Perus andre sjanser, misset.

Peru og Danmark kom begge til kampen ubeseiret i 15 kamper siden 2016. For danskene vokste rekken, for Peru ble den brutt selv om laget tok en overlegen seier på sjansestatistikken. Kasper Schmeichel i målet var også en dansk matchvinner.

– Nå har jeg det veldig godt. Det ble en hard kamp, og det visste vi på forhånd. De presset oss hardt og kastet alle mann fram mot slutten, men vi spilte vår femte kamp på rad uten å slippe inn mål. Kasper var fantastisk i dag, sa Hareide i et intervju vist på TV 2.

– Spillet var meget variabelt. Jeg tror spillerne var litt «bange» i dag, la han til.

Det var 20.000 Peru-fans på tribunene i Saransk da landet spilte sin første VM-kamp på 36 år. De måtte se lagets største stjerne Paolo Guerrero, som etter langvarig kamp fikk soningen av sin dopingstraff utsatt, starte på benken. Først på 0-1 kom han innpå, og han greide ikke å frelse laget.

Misbrukte VAR-straffe

Peru burde ha ledet til pause, etter at videodømming for annen gang lørdag ble brukt til å gi et straffespark dommeren overså.

Et par minutter før halvtid kom Yussuf Poulsen feil inn i et taklingsforsøk mot Christian Cueva, bommet på ballen og rev med seg motspillerens standfot. Dommeren vinket spillet videre, og det fortsatte et minutts tid, men spillerne lot bare til å vente på den uunngåelige beskjeden om at VAR skulle konsulteres.

Bakary Gassama fra Gambia trengte ikke lang tid foran videoskjermen for å innse at hendelsen kvalifiserte til straffespark, og på overtid i omgangen la Cueva selv ballen til rette på 11-metersmerket. Han stoppet i tilløpet, sjelden en god idé, banket til og så ballen fyke høyt over mål mens Schmeichel sprellet i hjørnet.

Dermed kunne Åge Hareide puste lettet ut, mens Cuevas var på gråten og måtte trøstes da han gikk til pause.

Allerede etter to minutter burde Peru fått straffespark da Poulsen sparket André Carrillo på foten, men da reagerte verken dommeren eller VAR-assistentene.

Trøbbel

Carillo skapte mye trøbbel for danskene i starten, og særlig for venstreback Jens Stryger Larsen. Både han og spissen Jefferson Farfán kom til skumle avslutninger, men Schmeichel og hans forsvar holdt unna.

Farfán skapte trøbbel av en annen sort da han hoppet opp med bøyd kne og traff William Kvist i brystet. Midtbanespilleren måtte bæres ut.

Danmark hadde ballen mest, men var nest best i første omgang og kom ikke til store sjanser.

11 minutter ut i 2. omgang hadde Cueva god skuddposisjon etter å ha vendt bort Simon Kjær inne i feltet, men han valgte å gå på tvers og sentre til Carrillo, som mistet balansen. Edison Flores prøvde å avslutte, men traff ikke ordentlig, og sjansen var borte.

Noen minutter senere tok Danmark ledelsen og tvang Peru til å jage scoring enda mer iherdig enn før. Guerrero satte fart i laget da han kom inn, og det ble flere ganger stor dramatikk i den danske målgården, men Schmeichel nektet å slippe ballen inn.

Guerrero var veldig nær med et hælspark som strøk stolpen på utsiden.