Island holdt Argentina til 1-1 etter Messis straffemiss

Lionel Messi depper etter straffemissen mot Island.
Lionel Messi depper etter straffemissen mot Island. Foto: Ricardo Mazalan / AP

Islands fotballeventyr fortsatte også i VM-debuten. Mesterskapets minste nasjon greide 1-1 mot Argentina i en kamp der Lionel Messi bommet fra straffemerket.

Etter litt over en time kunne Messi blitt matchvinner og gitt Argentina en perfekt VM-start, men straffeforsøket var elendig. Barcelonas superstjerne skjøt i keeperhøyde, og dermed kunne Islands målvakt Hannes Thór Halldórsson uten store problemer slå ballen unna.

På dagen tolv år etter at Messi scoret i sin VM-debut, måtte han lørdag gå målløs av banen i Moskva.

Argentina fikk for øvrig muligheten fra straffemerket etter at venstreback Hördur Björgvin Magnússon på klønete vis løp Maximiliano Meza over ende.

På tampen var Halldórsson i sentrum igjen. Med et tigersprang avverget den tidligere Brann-, Sandnes Ulf- og Bodø/Glimt-keeperen en smart avslutning fra innbytter Cristian Pavón. Ikke ufortjent ble Halldórsson kåret til kampens spiller av VM-arrangøren.

– Strafferedningen var som at en drøm ble til virkelighet. Det hjalp oss til å ta poenget som kan bli veldig viktig for oss. Jeg har forberedt meg mye og sett mange av straffene til Messi. Jeg hadde en god følelse, sa Halldórsson.

Med legenden Diego Maradona på tribunen ble Argentinas rekke med seks strake åpningsseirer i VM brutt.

Island-supporterne på Spartak stadion i Moskva feirer etter 1-1-kampen mot Argentina i VM-åpningen. Foto: Matthias Schrader / AP

Agüero viste klasse

Som ventet viste de islandske spillerne ingen tegn på frykt i VM-debuten. De lå lavt og kompakt med hele laget da det var nødvendig, men våget også innimellom å presse høyt med mange mann. Det skapte flere ganger trøbbel for Argentinas tidvis passive og paniske forsvar.

Offensivt var det argentinerne som kjørte kampen i åpningen. Etter 19 minutter kom også scoringen. Sergio Agüero fikk akkurat den plassen han trengte til å vende og hamre ballen i nettaket. Et klassemål av Manchester Citys storscorer, som fanget opp det som i utgangspunktet var et svakt distanseskudd fra Marcos Rojo.

Agüero har i en årrekke vært en målmaskin på klubbnivå, men først lørdag kunne han juble for sin første scoring i et verdensmesterskap. Den kom i 30-åringens niende VM-kamp.

Men det skal mye til for å knekke Island. Det har mange fått erfare de siste årene, og i VM-åpningen var det Argentinas tur til å føle på den islandske stålviljen. Bare fire minutter etter baklengsmålet var islendingene à jour igjen.

Passivt

På en returball bredsidet Alfred Finnbogason inn 1-1. I forkant kastet Willy Caballero seg ned, men målvakten kunne ikke gjøre noe annet enn å slå den videre i føttene til Finnbogason. Caballero fikk der svært lite hjelp av et passivt og vaklende forsvar foran seg.

Island fikk derimot betalt for å ha et solid ettertrykk med mange spillere. Den oppskriften hadde allerede tidligere i kampen vist seg å fungere godt. Blant annet kom Birkir Bjarnason til en enorm sjanse da argentinerne lot seg stresse av Islands høye press etter et utspark. Caballero hang ikke med, men den tidligere Viking- og Bodø/Glimt-spilleren satte ballen til side for mål.

Like før pause hadde Gylfi Sigurdsson to muligheter på rappen. Etter en flott tofotsfinte tvang han først Caballero ut i full strekk, mens han under minuttet etterpå prøvde seg på et hardt skudd på hel volley. Forsøket gikk utenfor.

Island-keeper Hannes Thór Halldórsson redder Lionel Messis straffespark i lørdagens 1-1-kamp i VM Foto: Rebecca Blackwell / AP

Drømmer

Etter pause var det lite Island hadde å komme med offensivt. Viljen til å forsvare det ene poenget var derimot skyhøy.

Argentinerne ville ha ny straffe i det 77. minutt. Cristian Pavón ble felt av Birkir Már Sævarsson, men dommeren var av en annen oppfatning. Heller ingen bruk av videodømming (VAR) ble brukt i den situasjonen.

Island sjarmerte en hel fotballverden med sine kruttsterke prestasjoner i EM for to år siden. Den gang gikk laget ubeseiret gjennom gruppespillet, og eventyret fortsatte mot England i første utslagsrunde. Først i kvartfinalen ble det stopp.

Senere i VM skal Island møte Nigeria og Kroatia. Med poeng i den antatt tøffeste kampen lever drømmen for fullt om et islandsk avansement. Island endte foran nettopp Kroatia i kvalifiseringen til mesterskapet.