Tre Ronaldo-mål ga 3-3 i fotballklassiker mot Spania

Cristiano Ronaldo feirer ett av sine tre i fredagens VM-duell med Spania. Foto: Francisco Seco, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Cristiano Ronaldos tredje mål for kvelden kom på frispark to minutter før slutt og ga Portugal 3-3 mot Spania i en uforglemmelig VM-kamp.

På VMs annen dag kom en klassiker som ville vært en finale verdig, og kanskje møtes de to igjen om en måneds tid. Ingen vil ha noe imot å se oppfølgeren til det de viste i Sotsji.

Ronaldo ga Portugal ledelsen to ganger i første omgang, men Diego Costa utlignet begge ganger. Høyreback Nacho scoret kampens første drømmemål som lenge så ut til å skulle gi Spania 3-2-seier.

Det ville ikke Ronaldo ha noe av. I det 88. minutt tok han frispark fra 24 meter, skrudde ballen over muren og limte den i hjørnet bak sjanseløse David de Gea.

– Dette har jeg jobbet hardt for i fire år. Noen trodde ikke på meg, men jeg har alltid gjort det, sa Ronaldo.

– Hele laget gjorde jobben. Vi sluttet aldri å kjempe, selv da Spania tok ledelsen. Jeg tror dette mesterskapet vil bli godt for oss. Vi vil være her helt til slutt.

Fredag ble Ronaldos skattesak avgjort med en bot på 175 millioner kroner. Noen timer senere sa han takk for sist til Spania med tre mål i tungvektsduellen mellom nabolandene som har vunnet de tre siste EM-titlene. De to første var ledermål, først på et straffespark han selv skaffet, så på en keeperbrøler av de Gea.

Det hindret ikke at Spania kom tilbake og straffet Ronaldo igjen. Diego Costa utlignet til 2-2 tidlig i annen omgang, og tre minutter senere fikk Nacho et av VM-historiens herligste utsidetreff som skrudde forbi keeper, traff begge stolper og gikk inn.

Kampen var så vidt to minutter gammel da Ronaldo utfordret sin klubbkamerat Nacho og ble felt. Real Madrids superstjerne dro en overstegsfinte og stormet inn i feltet. Nacho prøvde å trekke seg, men for sent. Iskaldt sendte Ronaldo straffesparket i mål. Dermed ble han den fjerde som har scoret i fire VM-sluttspill, etter Pelé, Uwe Seeler og Miroslav Klose.

Flo-pasninger og video

To dager etter å ha fått ny landslagssjef, da nyansatt Real Madrid-trener Julen Lopetegui måtte gå og Fernando Hierro overtok, kjempet Spania seg inn i kampen. David Silva kom til et par muligheter etter fint pasningsspill, men det var en «Flo-pasning» som ga utligning.

Diego Costa gikk i duell om oppspillet fra egen halvdel og vant 2.-ballen etter at Pepe headet inn i midten. To forsvarere kom seg på rett side, men Costa vendte José Fonte først den ene veien, så den andre og knallet ballen i mål. Det målet oste av muskler og vilje.

Han hadde imidlertid armen i ansiktet til Pepe i duellen rett før. Det så ut som frispark, men etter tidenes første bruk av videodømming (VAR) i fotball-VM ble målet godkjent.

Rett etter ble også mållinjeteknologien brukt, da Isco fikk kjempetreff og ballen traff tverrliggeren helt oppe i krysset. Den spratt ned på streken og ut. De spanske spillerne mente at ballen hadde vært inne, men dommeren kunne forsikre dem om at da ville klokka hans sagt fra.

Spania var i ferd med å ta over kampen helt, og Andrés Iniesta skjøt rett utenfor etter et tiki-taka-angrep av fin årgang. Det var derimot en ny langpasning som ble veien til mål for Portugal rett før pause.

Ronaldo-rekord

Ronaldo var i klar offsideposisjon på det lange framspillet og dro nytte av den da Fernando Guedes etter å ha tatt ned ballen sentret til ham. Skuddet fra drøyt 16 meter burde ikke gitt en keeper av de Geas kaliber mye trøbbel, men via Manchester United-keeperens hansker gikk ballen i mål. Dermed hadde Ronaldo etter en snau omgang i Russland satt personlig scoringsrekord i VM-sluttspill. Han scoret en gang i 2006, en gang i 2010 og en gang i 2014.

Ledelsen holdt snaut ti minutter av annen omgang. Da tok Iniesta frispark, og inne i feltet var spanske spillere først i to dueller. Sergio Busquets vant i lufta ved lengste stolpe, og Costa ble tomålsscorer fra kloss hold.

Tre minutter senere var tre spanske spillere involvert ute på venstresiden. Innlegget ble halvklaret, men på snaut 20 meters hold møtte Nacho ballen perfekt med utsiden og revansjerte seg for det tidlige straffesparket.

Det så ut til å bli siste ord helt til Ronaldos vakre frispark.