Riiber har kastet brillene – nå skal han lære av spesialhopperne

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jarl Magnus Riiber var på pallen både før og etter OL, men to sure fjerdeplasser i Pyeongchang-lekene tvinger fram drastiske grep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For to år siden ble 20-åringen omtalt som kombinertsportens Martin Ødegaard av sportssjef Ivar Stuan. Nå handler alt om å treffe perfekt VM-form i Seefeld til vinteren.

Vårens øyeproblemer gjorde at Riiber knapt så noe som helst da han satte utfor i hoppbakken. En hornhinnebetennelse skapte store problemer for Heming-gutten. Det dugget kraftig på brillene, så Riiber hadde hele tiden "Holmenkolltåke" når han satte utfor.

– Det er mye bedre nå. Jeg har vært til en del tester og det ser ut til at alt er normalt igjen. Jeg har ingen garanti for at småting ikke dukker opp. Det var hjemreisen fra Pyeongchang som ødela. Jeg brukte linsene for lenge og gned meg for mye mye i øynene. Jeg må bli flinkere på rutinene mine, rett og slett.

– Jeg kan heldigvis fortsatt bruke linser. Jeg hadde maks uflaks med mye reising. Nå har jeg i alle fall lært at ting kan skje dersom kan ikke er ekstra påpasselig med hygiene. Jeg er mer føre var i VM-sesongen. Jeg skal skifte linser oftere og bruke briller på reisedagen. Men i bakken har jeg kastet brillene. Jeg tjuvstartet litt i Schonach i verdenscupavslutningen. Det var mye bedre å jukse litt og hoppe uten briller. Det er deilig å slippe, for det blir bare tåke, sier VM-håpet til NTB hjemme i leiligheten på Voksenåsen, bare noen hopp unna Holmenkollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hilde-hjelp

Riiber innrømmer at han kom helt på hæla utstyrsmessig i hoppbakken i OL-sesongen. Nå tas det store grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det fungerte greit, men aldri optimalt. Jeg fant aldri tryggheten på høsten og ble letende. I OL var det bare å lete og lete, men ingenting fikk meg til å fly rått, sier Heming-løperen.

– For min del lar jeg meg inspirere av hvordan hopperne jobber, og hvor drøyt nivå det er mulig å ta ut med riktig type utstyr. Helheten må passe. Det handler både om individualisering, men også om å tilpasse seg det som dokumentert fungerer og gir bedre lengder, sier Riiber.

Tom Hilde, som tok tre verdenscupseirer i hopp, er hentet inn som hopptrener for kombinertgutta som holder til i Oslo.

– Jeg liker å se hvor sulten Tom er. Han er av den nye skolen, ikke den trenerutdannede, men kommer rett fra skihoppingen og har litt touch. Jeg merket det med en eneste gang. Han har så overraskende mye å komme med. Vi gjør ikke en fullstendig vending, men han gjør at jeg ser forståelsen mellom utstyr og teknikk på en unik måte. Han kan gi oss en rød tråd fram mot vinteren. Oslogutta, Espen Andersen og meg, er veldig heldige som har fått inn Tom, sier Riiber.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maskin i løypa

Det blir også noen mindre utstyrsjusteringer i langrennssporet.

– Jeg håper å sette deadline for hopptilpasningen i august. Da slipper jeg å ta med meg stresset inn mot sesongen. Fra august til desember vil jeg kjøre ren trening som gjør meg til en maskin i løypa.

– Jeg rakk å komme i god langrennsform til OL, men det var på hengende håret. Slik kan vi ikke gjøre det en gang til. Det blir noen endringer for å få en jevnere form, sier Riiber.

Helt uten medalje ble han ikke i OL. Riiber var med da Norge sikret lagsølv.