Vålerenga til kvartfinale etter straffedrama

Vålerenga-keeper Marcus Sandberg sendte laget sitt til cupkvartfinale. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Keeper Marcus Sandberg reddet Jostein Gundersens svake straffe og ble den store helten da Vålerenga gikk til cupkvartfinale på Tromsøs bekostning torsdag.

Ekstraomganger og straffespark måtte til for å avgjøre 4. rundekampen. Etter 90 minutter sto det 2-2, og etter ytterligere to ekstraomganger 3-3. Gjestene fra Oslo vant straffesparkkonkurransen 5-4.

Dermed fortsetter Vålerenga cupeventyr og ferden mot det som vil være klubbens sjuende cupfinale. Oslo-klubben jager sin femte seier. Den forrige kom i 1998.

Tromsøs kan se langt etter sin fjerde finale. TIL vant cupen i 1986 og 1996. I 2012 ble det finaletap for Hødd.

Pangstart

Det var gjestene fra Oslo som pangstartet torsdagens kamp. Mindre enn tre minutter var spilt da Bård Finnes avslutning gikk via hjemmelagets Tom Høgli og i bue over keeper Jacob Karlstrøm.

Ufortjent var det ikke. Vålerenga var best innledningsvis, mens Tromsø kom mer med i kampen etter hvert. Belønningen ble Daniel Berntsen utlikning etter en drøy halvtime. Skuddet fra rundt 20 meter var det klasse over.

Annen omgang hadde ikke vært spesielt sjanserik før innbytter Runar Espejord satte inn 2-1 for hjemmelaget. Han hadde kun vært på banen i noen få sekunder da muligheten bød seg.

Espejord satte fart mot Vålerengas mål og banket ballen ned i hjørnet bak keeper Marcus Sandberg fra 20 meter. Sisteskansen kunne lite gjøre med den gode avslutningen.

To tomålsscorere

Da trodde mange at kampen var snudd og avgjort for hjemmelagets. Vålerenga hadde imidlertid et sent comeback på lager. Sju minutter gjensto av ordinær tid da Oslo-klubbens to Sam'er, Sam Adekugbe og Sam Johnson, i fellesskap fikset utlikningen.

Venstreback Adekugbe slo et presist innlegg som navnebror Johnson forvaltet på aller beste måte. Fra sju meter tok han en berøring og satte deretter ballen kontant i mål.

I ekstraomgangene scoret først Bård Finne sitt andre mål for dagen etter kun fire minutters spill, før innbytter Espejord også ble tomålsscorer og sendte kampen til straffesparkkonkurranse.

På tampen av annen ekstraomgang fikk i tillegg Vålerengas Daniel Fredheim Holm sitt andre gule kort i kampen og ble utvist.

Tromsø kom til torsdagens kamp med en god porsjon selvtillit etter den sterke serieseieren over Rosenborg søndag.

Vålerenga har på sin side også tapt kun én gang på de ni siste kampene i ligaen.