Drømmestart for Russland i VM-åpningen, ydmyket Saudi-Arabia 5-0

Yury Gazinsky headet Russland i ledelsen i åpningskampen mot Saudi-Arabia. Vertsnasjonen vant til slutt 4–0. Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB scanpix

Vertsnasjonen Russsland fikk en perfekt start på VM da de slo Saudi-Arabia 5-0 på hjemmebane i Moskva.

Dermed tar russerne ledelsen i gruppe A, før Uruguay møter Egypt fredag formiddag.

Det ble en storstilt åpningsseremoni med taler fra blant annet FIFA-president Gianni Infantino, og underholdning fra Robbie Williams på Luzhniki stadion. Deretter overtok vertsnasjonens spillere showet.

12 minutter ut i oppgjøret satt Jurij Gazinskij fyr på kampen. Aleksandr Golovin fikk ballen på hjørnet av sekstenmeteren, før han slo et perfekt innlegg. Der ventet midtstopper Gazinskij som fikk en enkel jobb med å heade vertsnasjonen i føringen.

Doblet før pause

Etter drøye 20 minutter fikk dog russerne et betydelig skår i gleden. Alan Dzagojev måtte forlate banen med det så ut som en strekk i hamstringen. Dermed er 27-åringen etter alt å dømme ute resten av mesterskapet.

Tre minutter før pause var i midlertidig Dzagojevs skade glemt. Det var nemlig innbytter Denis Tsjerysjev som fikk æren av å sette inn 2–0. Russerne kontret, og til slutt havnet ballen hos den tidligere Real Madrid-spilleren.

Med en glimrende utført skuddfinte, fintet han to saudiarabiske forsvarere, før ballen ble satt knallhardt i nettaket.

Resultatet sto seg til pause.

Full kontroll

Russland fortsatte presset i den andre omgangen. Grønntrøyene fra Saudi-Arabia virket å mangle det nødvendige tempoet for å sette keeper Igor Akinfejev i aktivitet.

Drøye ti minutter etter pause var riktignok Taisir Al Jassam nær ved å redusere, men midtbanespilleren nådde akkurat ikke innlegget.

Etter 70 minutter ble Artem Dzyuba byttet inn for vertsnasjonen. Bare ett minutt senere var den 194 centimeter høye spissen sterkest i duellen med Osama Hawsawi. Innlegget fra kampens store spiller Golovin var perfekt, og dermed sto det 3–0 på Luzjniki stadion. Til glede for Vladimir Putin og ditto fortvilelse for Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, på tribunen.

På overtid kronet Denis Tsjerysjev en perfekt ettermiddag. Villareal-spilleren fikk ballen på 20 meter, og banket inn 4-0, og dermed sin andre – og fineste – for dagen.

Som om ikke det var nok, satt kampens store spiller Aleksandr Golovin inn Russlands femte scoring på et herlig frispark tre minutter på overtid. En perfekt start på mesterskapet for et utskjelt russisk lag.