Mange med norsk bakgrunn i fotball-VM

Samuel Kari Fridjonsson er eneste spiller med norsk klubbadresse i fotball-VM, men han er ikke alene blant de 736 om å ha satt farge på norske klubbkamper. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Samuel Kari Fridjonsson er eneste spiller med norsk klubbadresse i fotball-VM, men han er ikke alene blant de 736 om å ha satt farge på norske klubbkamper. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare en av de 736 spillerne i fotball-VM hører hjemme i en norsk klubb, men mange har henrykket norske tilskuere på sin vei mot sluttspillet i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vålerenga-spiller Samuel Kari Fridjonsson er den eneste spilleren i fotball-VM som har norsk klubbadresse, men det skorter ikke på spillere som tidligere har vært med å sette farge på norsk seriefotball.

22-årige Fridjonsson fikk drakt nummer 3 i Islands første VM-tropp noensinne. Selv om tre nordiske nasjoner er med i sluttspillet, ble han den eneste uttatte som spiller sin klubbfotball i Norge. Det var bare så vidt. Rosenborg-duoen Nicklas Bendtner og Mike Jensen var blant de fire siste som ble vraket da Danmarks endelige tropp ble tatt ut.

Bendtner ville vært selvskreven om det ikke var for skaden han pådro seg i seriekamp en uke før det endelige uttaket.

Yndlinger

Kara Mbodji var en yndling i Tromsø-drakt fra 2010 til 2012. De tre siste sesongene har han spilt for den belgiske storklubben Anderlecht, og han har drakt nummer 4 i Senegals VM-tropp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant landslagskameratene er Mame Biram Diouf, som øste inn mål for Molde i to og en halv sesong fra 2007 til 2009. Han imponerte i den grad at han ble kjøpt av Manchester United, men slo ikke gjennom der. De siste sesongene har han spilt for Stoke.

I Nigerias VM-tropp er John Obi Mikel lagkaptein med trøye nummer 10, mens Odion Ighalo er nummer 9. Begge spilte eliteseriekamper for Lyn før de ble profiler i Premier League. Nå på tampen av karrieren (Mikel er 31, Ighalo 28) tjener begge store penger i kinesisk fotball.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Costa Rica går til VM med flere tidligere profiler fra norsk toppserie. Christian Bolaños herjet for Start fra 2008 til 2010 inntil han ble kjøpt av FC København, der han i flere år var en viktig spiller. Celso Borges var en av Fredrikstads stjerner sist klubben var etablert i eliteserien. Han ble solgt til AIK før 2012-sesongen, og FFK rykket ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Norske" islendinger

Islands lag er fullt av spillere med en klubbfortid i Norge.

Keeper Hannes Thor Halldorsson spilte for Bodø/Glimt da han hjalp Island til kvartfinale i EM for to år siden, men er nå i danske Randers.

Birkir Már Sævarsson spilte i mange år for Brann, Sverrir Ingi Ingason, Birkir Bjarnason og Jon Dadi Bödvarsson har en fortid i Viking, Björn Bergmann Sigurdarson har vært i Lillestrøm og Molde, mens Emil Hallfredsson så vidt har vært innom Lyn.

Blant alle spillerne som har vært innom norske klubber i sin karriere skal det selvsagt ikke glemmes at det er en vaskeekte nordmann med i fotball-VM. Åge Hareide er den første nordmann som leder en annen nasjon i fotballens aller største turnering.

Sunnmøringen spilte 50 landskamper for Norge (1976 til 1986) og var landslagssjef for Norge i 58 kamper (2004 til 2008), men sitt første sluttspill opplever han som Danmarks landslagssjef.

England er for øvrig eneste sluttspillnasjon med bare hjemlige spillere i troppen, mens Senegal og Sverige er de eneste uten en eneste hjemlig spiller.