Australsk cricketleder trer av etter balljuks

Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen av Australias cricketforbund (CA), James Sutherland, går av etter balljuks-skandalen i Sør-Afrika for to måneder siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sutherland, som bekreftet sin avgang på en pressekonferanse onsdag, fortsetter i sin stilling til forbundet har funnet en erstatter, eventuelt til oppsigelsestiden på tolv måneder går ut.

– Etter nesten 20 år i Cricket Australia er tiden inne. Jeg føler meg veldig komfortabel med at dette er den rette tiden for meg, og den rette tiden for spillet, sa han.

Ble suspendert

I mars ble kaptein Steve Smith og visekaptein David Warner utestengt fra å spille for Australias cricketlandslag i tolv måneder på grunn av balljuks. I tillegg ble lagkamerat Cameron Bancroft utestengt i ni måneder.

Smith innrømmet å være hjernen bak jukset som foregikk i den tredje testkampen mot Sør-Afrika 24. mars. TV-bilder viser at Smiths lagkamerat Cameron Bancroft tar opp en gul teiplignende gjenstand fra lomma for å «pusse» på ballen og manipulere den. Dette kalles «ball tampering» og er brudd på reglene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette gjorde han for å gjøre ballens overflate ujevn, som igjen gjør det lettere å få ballen til å bevege seg ujevnt i lufta.

En uke senere sluttet landslagets trener, Darren Lehmann, etter å ha blitt renvasket for involvering i juksingen.

Ba om avgang

Dager etter skandalen tok blant annet avisen The Australian til orde for James Sutherlands avgang fordi han hadde «gjort lite for å endre den råtne kulturen i sporten på høyeste nivå».

Cricket regnes som Australias nasjonalsport.