Buick fra Eiksmarka vant verdens største galoppløp

Jockeyen William Buick vant lørdag engelsk derby på Epsom-banen med hesten Masar. Foto: Eirik Stenhaug / Equus / NTB scanpix
Jockeyen William Buick vant lørdag engelsk derby på Epsom-banen med hesten Masar. Foto: Eirik Stenhaug / Equus / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Outsideren Masar med norske William Buick som jockey gikk til topps i storløpet engelsk derby på Epsom-banen lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Buicks og treneren Charlie Applebys første seier i løpet på Epsom-banen utenfor London.

Masar tilhører Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum's Godolphin-stallen og vant foran Dee Ex Bee og med Roaring Lion på tredjeplass.

Dette var Buics største seier. Det var derbydrømmen som gikk i oppfyllelse.

– Jeg har mange ganger lurt på om det noen gang skulle bli min tur. Drømmen har jeg hatt siden jeg begynte som jockey. Dette var «huge, massive», sa William Buick fra Eiksmarka etter triumfen i Engelsk Derby på Epsom Downs utenfor London lørdag ettermiddag.

Dette var den 239. utgaven av storløpet som regnes som det viktigste og største galoppløpet i verden.

Førstepremien var 9,2 millioner norske kroner. Ti prosent av dette går til vinnende jockey. Det betyr en pen lønningsdag på én million kroner til Buick. Han vant også et av rammeløpene lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prestisjen og historien

Men som han selv har sagt mange ganger; «pengene betyr ingenting på en sånn dag, det er prestisjen og historien som betyr noe».

Vinnerhesten Masar eies av Stall Godolphin, verdens største hesteeier og William Buicks arbeidsgiver.

Mannen bak; Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, visepresident i Emiratene og «The Ruler of Dubai».

Dette var Godolphins aller første seier i et Engelsk Derby.

Startet som ponnirytter på Øvrevoll

– Han sto distansen og galopperte flott hele veien, sa William Buick til Sky Sports etter triumfen i et løp der storfavoritten Saxon Warrior ble fjerde. Buick plasserte sin hest midt i feltet og lignet tidlig en vinner da angrepet ble satt inn.

Av tolv hester var Masar femterangert til 16 ganger pengene i spillet.

29-årige William, som er født og oppvokst i Bærum, startet som ponnirytter på Øvrevoll. Han er sønn av Walter Buick som med sine 844 Øvrevoll-triumfer topper denne statistikken gjennom alle tider. William som dro til England som 16-åring, har så langt i 2018 vunnet 48 løp og ridd inn 70 millioner kroner til sine hesteeiere. Han har vunnet galoppløp i 17 forskjellige land, men aldri i Norge og på Øvrevoll der karrieren startet.