Landslagets kulturelle mangfold gleder Solbakken

Ståle Solbakken mottok torsdag Annette Thommessens Hederspris 2018. Her sammen med prisutdeler Ingrid Thommessen (t.v.). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ståle Solbakken mottok torsdag Annette Thommessens Hederspris 2018. Her sammen med prisutdeler Ingrid Thommessen (t.v.). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ståle Solbakken, som torsdag ble tildelt pris for sitt arbeid rundt fotball som inkluderingsarena, fryder seg over mangfoldet på det norske landslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FC København-treneren var torsdag i Oslo da han mottok Annette A. Thommessens hederspris for sitt arbeid med fotball som inkluderingsarena for flyktninger og asylsøkere.

I sin takketale trakk han blant annet fram mangfoldet på det norske herrelandslaget i fotball.

Både Joshua King (halvt gambisk), Mohamed Elyounoussi (født i Marokko), Tarik Elyounoussi (født i Marokko), Ola Kamara (halvt sierraleonsk), Bjørn Maars Johnsen (norskamerikansk) og Ghayas Zahid (pakistanske foreldre) er viktige innslag i troppen til Lars Lagerbäck som i disse dager forbereder seg til kamper mot Island og Panama.

I tillegg var Omar Elabdellaoui (marokkanske foreldre) og Haitam Aleesami (marokkanske foreldre) i den opprinnelige troppen, men de er indisponible av ulike årsaker.

– Det fryder meg å se det norske landslaget nå hvor det florerer med forskjellige kulturer og etniske bakgrunner, sa Solbakken i takketalen før han la til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og jeg gleder meg til Northug nå gir seg, og at ankeretappen på 4 x 10 kilometer går til en mørkhudet mann om ikke så veldig lenge. Den tiden kommer.

«Løvehjerte»

Solbakken ble tildelt Annette A. Thommessen-prisen i lys av sin bok «Løvehjerte». Der skriver han blant annet om betydningen av å ta vare på leken, spilleglede, om et felles sett med regler, men med åpenhet og tillit til nye som kommer inn med sine styrker og sin kreativitet.

Den norske treneren gir inntekten av boksalget, både i Norge og Danmark, til arbeid for og med barn og unge asylsøkere og flyktninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I forordet og i forbindelse med lanseringen av boken, både i Danmark og Norge, har han valgt å oppfordre til et rausere samfunn, og utfordrer både politikere og oss alle til en mer åpen og inkluderende holdning til mennesker på flukt, står i det i begrunnelsen for prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere) ble grunnlagt i 1984 av Annette Thommessen som ledet organisasjonen fram til hun døde i 1994.

Minnefondet ble opprettet for å stimulere til øke rettssikkerhet for asylsøkere og flyktninger, og fra 2009 har NOAS og stiftelsen Minnefondet samarbeidet om Annette Thommessens hederspris.

Innholdsrik karriere

Solbakken hadde en lang spillerkarriere som inkluderte både Grue, HamKam, Lillestrøm, Wimbledon, Aalborg og FC København.

Etter at han tok over treneransvaret i HamKam i 2003, har han vært innom både FC Köln og Wolverhampton før han i 2013 tok over FCK-laget for annen gang etter også å ha trent den danske klubben fra 2005 til 2011.