Lagerbäck vil følge VM tettere hjemmefra

For en gangs skyld skal ikke Lars Lagerbäck til VM som landslagssjef for en av deltakernasjonene. Han mener det gir ham sjansen til å følge turneringen tettere enn før. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
For en gangs skyld skal ikke Lars Lagerbäck til VM som landslagssjef for en av deltakernasjonene. Han mener det gir ham sjansen til å følge turneringen tettere enn før. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Lars Lagerbäck skal ikke til VM i Russland. Norges landslagssjef tror han kan følge kampene bedre hjemmefra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har vært med i alle VM-sluttspillene siden årtusenskiftet unntatt ett. Når man leder et lag får man ikke fulgt så godt med på andre kamper. Denne gang akter jeg å se alle kampene på TV, sier han.

For en gangs skyld forbereder ikke Lagerbäck laget sitt til et forestående sluttspill. Åge Hareide (Danmark), Heimir Hallgrímsson (Island) og Janne Andersson (Sverige) skal lede hvert sitt nordiske landslag i VM-sluttspillet i Russland, men Nordens sluttspillekspert forbereder sitt lag til høstens Nations League.

Det gjør han blant annet med lørdagens bortekamp mot forrige arbeidsgiver Island og hans tidligere assistent Heimir, i et land der fotballfeberen herjer.

Temperatur

Det var 20 grader kjøligere da spillerne gikk ut av flyet i Keflavik enn da de gikk inn i det på Gardermoen torsdag, men kvikksølvet gir helt andre svar om man måler fotballtemperaturen i de to landene.

Island, med omtrent halvparten så mange innbyggere som Oslo, er klar for sitt annet sluttspill på rad. Norge blir i sommer hjemmesittende tilskuer for niende gang på rad.

Lagerbäck var i sitt første sluttspill med Sverige forrige gang Norge var i det gode selskap, for 18 år siden. Siden da har han ledet ulike lag i seks sluttspill:

* Sverige i VM 2002 (åttedelsfinale), EM 2004 (kvartfinale), VM 2006 (åttedelsfinale), EM 2008 (gruppespillet).

* Nigeria i VM 2010 (gruppespillet).

* Island i EM 2016 (kvartfinale).

Svenskehjelp

Måten han forvandlet Island fra et lag som kjempet for å unngå sisteplass i sine kvalifiseringsgrupper til et lag som vant sine kvalifiseringsgrupper minner om det Drillo 20 år tidligere gjorde med Norge og har gitt Lagerbäck evig heltestatus på øya.

Nå er han i ferd med å gi uttrykket "svenskehjelpen" en renessanse og prøver å hjelpe Norges landslag tilbake til fordums stolthet. Inkludert hans debutsesong har Norge fem år på rad flere tap enn seirer, noe som skjedde bare tre ganger totalt i årene 1990 til 2012. Men nå begynner det å lysne.

– Måten vi har jobbet ligner mye på det første året mitt med Island. Vi gjorde to veldig gode kamper i mars, og jeg mener at vi i dag er ganske jevnbyrdig med Islands lag. Jeg håper vi greier å vise det i lørdagens kamp, sier Lagerbäck.

Norge slo VM-klare Australia 4-1 hjemme og Albania (EM-sluttspillag i 2016) 1-0 borte i årets to første landskamper. Vinner Norge også lørdag, blir det bare fjerde gang på de siste 50 årene at det norske landslaget har vunnet sine tre første kamper i et kalenderår.

Sjelden

Forrige gang det skjedde var i 2004, da Norge vant de seks første kampene under Åge Hareides ledelse: 3-0 over Sverige, 3-1 over Honduras (begge i Hongkong), 5-2 over Singapore, 4-1 over Nord-Irland, 1-0 over Seribia og 3-2 over Russland.

Også i 1995 vant Norge årets seks første landskamper, da med Egil "Drillo" Olsen som landslagssjef: 7-0 over Estland, 2-0 over Kypros, 2-0 over Luxembourg, 5-0 over Luxembourg, 3-2 over Ghana, 2-0 over Malta.

Før det bød 1986, et år som startet med debutkampen til Rune Bratseth og Jan Åge Fjørtoft, på et innledende seiershattrick (der de to siste motstanderne kort etter skulle gjøre furore i VM): Granada 2-1, Argentina 1-0, Danmark 1-0.

– Jeg har hatt noen fantastiske år her, og Island vil alltid ha en stor plass i mitt hjerte, men jeg håper vi får islendingene litt ned på jorda lørdag med en seier, sier Lagerbäck.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden