Meny

Storaksjon mot kampfiksing i Ukraina

Olympiastadion i Kiev, der årets mesterligafinale spilles. Foto: Efrem Lukatsky / AP
Midt i forberedelsene til mesterligafinalen i Kiev rystes ukrainsk fotball av det som kan være en stor kampfiksingsskandale.

Topplagene Vorskla Poltava og Zorja Lugansk, nummer tre og fire i den ukrainske ligaen, er på listen over i alt 35 klubber som politiet mener har vært involvert i kampfiksing.

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov uttalte onsdag at manipulering av kamper har bidratt til spillgevinster på rundt 40 millioner kroner årlig.

Spillere og dommere er blitt truet eller bestukket med inntil 100.000 hryvnja, eller drøyt 30.000 kroner, for å bidra til å påvirke resultatene i 57 kamper, ifølge Avakov.

Dynamo Kiev og Sjakhtar Donetsk, som har vunnet alle ligatitlene siden 1993, er ikke blant de mistenkte klubbene. Flesteparten av de aktuelle kampene har vært spilt mellom lag i lavere divisjoner og dermed ikke vært vist på TV.

Vorskla Poltava og Zorja Lugansk risikerer å bli kastet ut av neste sesongs europaliga dersom det viser seg at de har vært involvert i manipulerte kamper. Det europeiske fotballforbundet (UEFA) sier i en uttalelse at det er kjent med kampfiksingsetterforskningen i Ukraina.

– UEFA fortsetter å støtte FFU (Ukrainas fotballforbund) i forbundets samarbeid med ukrainske myndigheter om disse viktige tiltakene mot kampfiksing, heter det.

Lørdagens mesterligafinale mellom Liverpool og Real Madrid skal spilles på olympiastadion i Ukrainas hovedstad Kiev.

Populært