Meny

Åge Hareide: – VM er det største du kan være med på som trener

Å ta Danmark til sommerens fotball-VM henger høyt for landets norske trener Åge Hareide. Men øverst på egen merittliste setter han sin prestasjon i Sverige.

Danmarks landslagstrener i fotball Åge Hareide jobber på spreng for å få laget klare til sommerens fotball-VM i Russland.

NTB møter ham i hagen til den danske ambassaden i Oslo, og han skinner om kapp med sola når han deler sine tanker om sommerens fotball-VM.

– Det er det største du kan være med på som fotballtrener i verden, og det er jo ikke så mange andre nordmenn som har fått lov til å være der. Sist var Egil («Drillo» Olsen) og han gjorde det ganske godt med Norge, så det er veldig spennende.

Den norske trenerens mannskap endte fem poeng bak Polen i sin kvalifiseringsgruppe, men VM-billetten ble sikret i omspillskampen mot Irland.

Ukjent

Åge Hareide har vært med på mye gjennom en lang og innholdsrik karriere. Han har spilt for Molde, Manchester City og Norwich, og trent en lang rekke lag, deriblant Molde, Rosenborg, det norske landslaget, Helsingborg og Malmö. I desember 2015 tok han over det danske landslaget.

Men et VM-sluttspill blir et nytt og ukjent kapittel for den norske 64-åringen.

– Det er egentlig det vi lever for vi trenere. Vi vil gjerne ha store oppgaver, også helst det vi ikke har gjort så mye av før, for da blir det enda mer spennende for oss også, sier Hareide som ikke har gjort som Drillo og regnet ut hvor stor sjanse det er for å ta seg videre.

– Det har jeg ikke regnet på i det hele tatt. Men det jeg har sagt er at dersom vi klarer å komme opp på vårt høyeste nivå så skal vi klare å komme oss videre.

Fakta om Åge Hariede

* Alder: 64 år (23. september 1953)

* Yrke: Fotballtrener

* Jobb: Dansk landslagssjef i fotball

* Fødested: Hareid, Norge

* Klubber som spiller: Hødd, Molde, Manchester City, Norwich

* A-landskamper/mål: 50/5

* Posisjon som spiller: Forsvarsspiller

Klubber/nasjoner som trener:

* 1987-1991: Molde

* 1993-1997: Molde

* 1998-1999: Helsingborg

* 2000-2002: Brøndby

* 2003: Rosenborg

* 2003-2008: Norge

* 2009: Örgryte

* 2010-2012: Viking

* 2012: Helsingborg

* 2014-2015: Malmö

* 2016- Danmark

Seriegull som trener:

* 1999: Helsingborg

* 2002: Brøndby

* 2003: Rosenborg

* 2014: Malmö

Høyt, men ikke høyest

Det å føre det danske landslaget til et VM-sluttspill henger høyt på Hareides merittliste, men helt øverst vil han ikke sette prestasjonen.

– Den er nesten helt der oppe, men kanskje prestasjonen med Malmö var enda bedre med tanke på at vi to år på rad tok oss til mesterligaen. Men den (prestasjonen) er høy. Når Italia og Nederland ikke er med, viser det hvor vanskelig det er å ta seg til VM, sier han og legger til at han gjerne skulle ha sett at også det norske laget var med.

– Når Island, Sverige og Danmark er med, er det synd at Norge ikke kan få et sluttspill. Men jeg tror det vil forandre seg.

Harmoni

14. juni sparkes fotball-VM i gang i Russland. Danmark spiller første VM-kamp mot Peru lørdag 16. juni. Deretter møter de Australia og Frankrike i gruppespillet.

– Frankrike er annerledes enn de andre lagene. De er veldig gode på sitt beste, men noen ganger har det ikke alltid vært den rette harmonien i gruppa, men de har mange gode spillere.

– Peru har vært i omspill som oss. Australia er også et lag vi ikke kjenner så godt til, men nå skal vi skaffe oss den kunnskapen vi trenger. Det eneste jeg vet er at vi har mye høyere spillere enn Peru, og Australia har kanskje det eldste laget i VM, sa Hareide til Dansk Radio kort tid etter gruppene til VM var trukket.

Nå, under en måned før mesterskapet starter, har Hareide gjort hjemmeleksen og lover at de stiller godt forberedt til sommerens høydepunkt.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært