Sverige møter USA i VM-semifinalen – Finland ute etter skrell

De canadiske spillerne jubler for scoring i kvartfinalen mot Russland i ishockey-VM. Til slutt vant de 5-4 etter forlengning. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sverige gikk lett gjennom gruppespillet, men mot Latvia strevde tittelforsvareren fælt. «Tre Kronor» klarte likevel å sikre semifinaleplass med 3-1-seier.

Etter sju strake seirer hanglet det plutselig i det svenske spillet i torsdagens kvartfinale. Latvia holdt effektivt unna Sverige i første periode, og etter den første pausen pådro de gul- og blåkledde seg mange utvisninger.

Filip Forsberg ordnet svensk ledelse etter 26.36 minutter, men bare fem minutter senere utlignet Teodors Bulgers etter en latvisk kontring. Sverige klare å holde unna tross flere spillere i utvisningsboksen. På et tidspunkt måtte de spille tre mot fem.

Viktor Arvidsson styrte inn 2-1 på volley tidlig i tredje periode, mens Oliver Ekman-Larsson la på til 3-1 i overtall. Latvia ga seg ikke så lett, og med knapt ti minutter igjen reduserte Rudolf Balcers til 2-3.

Sverige holdt unna og unngikk en ny kvartfinalefiasko. For tre måneder siden ble «Tre Kronor» sendt hjem fra OL av Tyskland. I semifinalen skal svenskene bryne seg på USA.

Finland gikk på en skikkelig VM-smell torsdag. Sveits snudde 0-1 og vant svært overraskende 3-2 i Herning. Sveitserne scoret alle sine mål i midtperioden.

Gigantduell

Tidligere på dagen ble det en målrik kvartfinale mellom Canada og Russland. Nordamerikanerne vant til slutt gigantmøtet 5-4 etter forlengning.

Russland var ikke i ledelsen en eneste gang, men kom flere ganger tilbake. I sudden death måtte imidlertid de russiske OL-gullvinnerne gi tapt. I canadisk overtall ble Ryan O'Reilly matchvinner.

Torsdagens kvartfinaleduell gikk mellom de to landene som har vunnet suverent flest VM-titler. Russland har i alt blitt verdensmester i ishockey 27 ganger dersom man teller med de 22 titlene som ble vunnet av daværende Sovjetunionen. Canada kan vise til 26 VM-gull.

Kampen var knapt fem minutter gammel da canadierne tok ledelsen. Superstjernen Connor McDavid sendte pucken til Colton Parayko, som hamret den forbi Russlands sisteskanse til 1-0. Scoringen kom i overtallsspill.

Canada slo til igjen i overtall i annen periode. Nok en gang noterte 21-årige McDavid seg for en assist. Han spilte på tvers til Ryan Nugent-Hopkins.

Ga ikke opp

De russiske OL-mesterne var ikke helt rystet, og bare et minutt senere reduserte de til 1-2. Ilja Mikhejev sto for målet som brakte spenningen tilbake i kvartfinalen. Aleksander Barabanov gjorde så 2-2 mot slutten av perioden.

I tredje periode gjorde russerne flere comeback. Kyle Torris ordnet canadisk 3-2-ledelse, men Sergej Andronov utlignet kjapt til 3-3. Canada var foran igjen da Pierre-Luc Dubois gjorde 4-3. Nok en gang svarte Russland raskt og fikk 4-4 ved Anisimov, men i sudden death var det slutt.

Også USA er klar for VM-semifinale. Det ble klart etter 3-2-seieren over Tsjekkia. Patrick Kane gjorde oppgjørets avgjørende scoring et snaut kvarter før slutt. Tsjekkerne snudde 0-2 til 2-2 med to scoringer i midtperioden, men kom ikke lenger enn det.

Semifinalene spilles i København lørdag, mens bronsekampen og finalen går søndag.