Europeisk misnøye med Infantinos turneringsplaner

Gianni Infantino får motbør fra UEFA, den europeiske klubbforeningen og spillerforeningen FIFPro i sitt forsøk på å etablere nye lukrative turneringer. Foto: Jorge Saenz, AP / NTB scanpix
Gianni Infantino får motbør fra UEFA, den europeiske klubbforeningen og spillerforeningen FIFPro i sitt forsøk på å etablere nye lukrative turneringer. Foto: Jorge Saenz, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

UEFA, den europeiske klubbforeningen ECA og spillerforeningen FIFPro stiller seg svært kritiske til FIFA-president Gianni Infantinos turneringsplaner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble klart da Profesjonell fotballs strategiske råd (PFSC) møttes i Lyon i forkant av onsdagens europaligafinale. Rådet inneholder representanter for Det europeiske fotballforbundet (UEFA), ECA, sammenslutningen for europeiske ligaer (EPFL) og FIFPro.

– PFSC uttrykker enstemmig alvorlige reservasjoner om prosessen rundt FIFAs klubb-VM og planene om en global nasjonsliga, spesielt hastverket i framdriften og mangelen på konkret informasjon, heter det i en uttalelse etter møtet.

– Vi har behov for klart definerte rammer som respekterer eksisterende strukturer og organisasjoner, og som involverer alle de berørte.

PFSC har 17 medlemmer under ledelse av UEFA-president Aleksander Ceferin. Blant medlemmene er PSG-president Nasser al-Khelaifi og Manchester Uniteds viseformann Ed Woodward. De var begge til stede da Infantino nylig presenterte sine planer for noen av Europas største klubber.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Infantino ønsker å utvide klubb-VM fra dagens sju deltakerklubber til 24 klubber. Samtidig vil han at turneringen avvikles hvert fjerde år, mot hvert år nå.

FIFA-presidenten vil også innføre en global nasjonsliga for landslag, avviklet annethvert år, etter mønster av nasjonsligaen som i høst skal avvikles for første gang i Europa. Den skal involvere alle verdens landslag og erstatte kontinentcupen.

Infantino hevdet i mars at en investorgruppe har tilbudt 25 milliarder dollar (200 milliarder kroner) for de to turneringene over en 12-årsperiode, og at FIFA hadde 60 dagers frist til å godta tilbudet. Ifølge Financial Times er det japanske SoftBank og myndighetene i Kina og Saudi-Arabia som står bak tilbudet.

Ifølge Infantino vil pengene kanaliseres til klubber og kontinentale forbund.

– Slike forslag må vurderes som del av et globalt hensyn til den internasjonale terminlisten og kan ikke avgjøres isolert, skriver PFSC i sin uttalelse.