Kollen-femmila med start om morgenen

De som skal få med seg femmila i Holmenkollen neste år, må stå tidlig opp. Her fra 2015.
De som skal få med seg femmila i Holmenkollen neste år, må stå tidlig opp. Her fra 2015. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Neste års femmil i Holmenkollen har rennstart klokka 10. Da håper man å unngå det fylleslaget man mente man fikk i år. Men kvinnenes tremil flyttes ikke fra søndag til lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akkurat nå legges neste års terminliste på den internasjonale skikongressen i Costa Navarino i Hellas (!) og der ble man tirsdag enige om å lande en ny løsning for Holmenkollens femmil.

Etter årets skifest ble femmila den store snakkisen da det oppsto kaos etter rennet og t-banen måtte stanses. Arrangøren og Norges Skiforbund ønsker å unngå uvettig alkoholbruk.

– Vi pekte ut tre hovedområder for neste års gjennomføring allerede samme helg som femmila ble avviklet. Ett av dem var rennprogram, og der har vi fått en endring, forteller daglig leder i Holmenkollen Skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy i en pressemelding.

Les kommentar: Kollen-krisa

Skyver rennstart

Man skyver fram rennstarten med fire og en halv time i forhold til i fjor.

– Det handler om å ivareta folkefesten best mulig, og det er viktig for oss å starte spesielt femmila tidligere på dagen. Vi ønsker at flest mulig skal være til stede i Holmenkollen, men vi må klare å finne en god balanse, sier skipresident Erik Røste.

Også femmils-debutanten Johannes Høsflot Klæbo mener folkefesten i Kollen er verdt å bevare:

– Femmila i Kollen er spesielt. Det var min første gang i år, og du hører ikke din egen pust når du kommer opp mot Frognerseteren. Trykket der oppe får du ingen andre plasser. Jeg tror vi nordmenn og alle utlendingene synes det er utrolig stas å gå i Kollen nettopp på grunn av den folkefesten ute i skogen, sier Johannes Høsflot Klæbo.

Les også: Den nye langrennssjefen kjenner Northug godt

Sikkerhet

Arrangøren jobber med en rekke tiltak knyttet til folkemengdene som oppholder seg i gratisområdene i marka. Tiltakene dreier seg om sikkerhet, ressurser, transport og logistikk.

– Vi er allerede i gang med arbeidet, og avklarer konkrete tiltak i arbeidsgruppen «Skifest med måte». Jeg har tro på at vi kan gjøre folkefesten i Kollen til en positiv opplevelse for alle med gode grep, samt forebyggende tiltak overfor publikummet i marka, sier Sæterøy.

Etter årets renn tok tremilsvinner Marit Bjørgen til orde for å flytte kvinnenes tremil fra søndag til lørdag. Men det ønske ble ikke oppfylt.

Under kongressen i Hellas kommer det også en viktig avgjørelse 17. mai. Da bestemmes sted for ski-VM i 2023 der Trondheim er i duell med Planica.

VM kommende vinter går i Seefeld i Østerrike. VM i 2021 går i Oberstdorf i Tyskland.

Les også: Vil bygge 16. mai-moro i Oslo (DA+)

Saken er først publisert på dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden