Symboltung «fredskamp» i eks-Stalingrad

Volgograd i dagens Russland. Under andre verdenskrig fant et av historiens verste krigshandlinger sted i byen som da het Stalingrad.
Volgograd i dagens Russland. Under andre verdenskrig fant et av historiens verste krigshandlinger sted i byen som da het Stalingrad. Foto: NTB scanpix

På 73-årsdagen for Tysklands kapitulasjon i 2. verdenskrig møttes Russland og Tyskland tirsdag til en symboltung G18-«fredskamp». Tyskland vant fotballkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjedde i byen der et av historiens blodigste slag utspant seg. Det er 75 år siden slaget om Stalingrad, som byen den gang het, som ble et vendepunkt i 2. verdenskrig. Mange hundre tusen mennesker mistet livet i de voldsomme kampene.

I sommer er Volgograd en av 11 byer som skal arrangere kamper i VM-sluttspillet.

Før tirsdagens kamp besøkte de unge fotballspillerne fra begge lag

krigsminnesmerket i byen og la ned blomster. Det skjedde på dagen det meste av Europa feirer som frigjøringsdag. På grunn av tidsforskjellen var det i 1945 allerede 9. mai i Sovjetunionen da Tyskland kapitulerte, derfor feires begivenheten først den datoen i Russland.

Tysklands fotballpresident Reinhard Grindel var til stede under en symboltung «fredskamp» mellom Russlands og Tysklands juniorlandslag 75 år etter slaget om Stalingrad. Foto: Michael Sohn, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tysklands fotballpresident Reinhard Grindel var til stede under en symboltung «fredskamp» mellom Russlands og Tysklands juniorlandslag 75 år etter slaget om Stalingrad. Foto: Michael Sohn, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tysklands fotballpresident Reinhard Grindel sa at det er viktig å minnes fortiden, men like viktig med forsoning.

– Vi ønsker at de unge akkurat på dette sted og i denne historiske sammenheng finner en måte sammen å vise gjensidig respekt og utøve fair play, sa han.

Tyskland vant «fredskampen» på Zenit stadion 3-1. Det var avslutningen på en tysk delegasjons ukelange besøk i Russland i oppkjøringen til VM.

– Vi har skapte et fruktbart forhold til en av verdens viktigste fotballmakter, sa Russlands fungerende fotballpresident Alexander Alajev.

Et av målene med det tyske besøket er å knytte bånd som kan forhindre konflikter mellom tyske og russiske tilhengere under VM-sluttspillet.

– VM er en plattform for å bringe folk sammen, sa Grindel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden