Falla reagerer på mulige endringer: – Tullete
Maiken Caspersen Falla har ikke noe særlig til overs for forslaget om å innføre hopp i langrennssprint. Hun får støtte av landslagssjef Vidar Løfshus.
– Jeg synes det virker litt tullete. Det er viktig at vi tar vare på sporten vår og at vi utvikler oss, men for min del føler jeg at dette er å ta et steg ut av tradisjonell langrenn, sier Caspersen Falla til ABC Nyheter.
Mellom 13. og 18. mai samles eliten i internasjonal langrenn i Hellas. Det internasjonale skiforbundet (FIS) avholder sin kongress hvor blant annet mesterskapsprogrammet i langrenn skal drøftes.
– Det er ingen grunnleggende misnøye med det mesterskapsprogrammet vi har i dag. Men programmet har vært ikke vært forandret på siden VM i 2005, og erfaringene er varierende fra nasjon til nasjon. sier Vegard Ulvang, lederen for FIS' langrennskomité, til ABC Nyheter.
Han sier at det ikke er noen dramatikk i dette, og legger til at eventuelle endringer ikke vil tre i kraft før OL i Beijing i 2022 eller ski-VM i 2023.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenUlvang er ordknapp på spørsmål om det er sannsynlig med endringer.
– Det er oppe til diskusjon, så får vi se, svarer FIS-toppen kort.
Her er enkelte av forslagene som skal bli diskutert:
- Kutte ut 15/30 km fellesstart med skibytte
- Innføre 15/30 km jaktstart, med utgangspunkt i resultatene fra 10/15 km intervallstart
- Droppe klassisk sprint. Alle sprinter blir dermed i fristil – gjerne med innlagte elementer av skicross, for eksempel hopp
- Lagsprint med en utøver av hvert kjønn
– Et skritt i feil retning
Maiken Caspersen Falla har vært en av verdens beste langrennssprintere i mange år. Hun har individet VM- og OL-gull i sprint, og står med 16 verdenscupseire i øvelsen.
27-åringen er skeptisk til de mulige endringene.
– Dette handler om identiteten til langrenn, fastslår Caspersen Falla.
– Langrenn handler om å gå fortest mulig fra a til å i vanlig terreng. Skicross er det mange andre som driver med, og jeg tror ikke det blir så interessant å se på. Det er bra at de har lyst til å utvikle sporten, men jeg tror det er et skritt i feil retning, utdyper landslagsløperen overfor ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Ulvang: – Vi har løst et stort problem
Artikkelen fortsetter under annonsenØnsker å bevare klassisk sprint
Etter OL i Sotsji i 2014, varslet Vegard Ulvang endringer.
Han likte ikke at staking hadde blitt så utbredt i motbakker. I tillegg mente Ulvang også at dette førte til juks, i form av ulvolige skøytetak.
Senere innførte FIS stakefrie soner, altså at det i deler av løypa ikke var tillatt å stake.
Caspersen Falla forteller at hun ønsker å beholde klassisk sprint.
– Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal ha det. Utøverne innretter seg etter stakefrie soner, og de fleste har likt tiltaket med sonene. Jeg tror klassisk kan overleve, og det gir sporten et litt annet preg enn for eksempel skiskyting og kombinert hvor man kun går fristil, påpeker hun.
– Skal avgjøres på minst mulig tilfeldigheter
Landslagssjef Vidar Løfshus tviler på at det blir vedtatt noen drastiske endringer på FIS-kongressen.
– Jeg sitter igjen med en følelse at stemningen internasjonalt er at man skal bevare klassisk sprint. Det kommer opp sånne type forslag med jevne mellomrom, men jeg er ikke så redd for endringer, sier han til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg ønsker at langrenn skal avgjøres på minst mulig tilfeldigheter, og sprint med innlagte hopp blir tilfeldigheter for meg. Jeg er ikke så veldig glad i det personlig, men det er ikke jeg som bestemmer, påpeker Løfshus.
Landslagssjefen ønsker også å bevare fellesstart med skibytte.
– Jeg syntes det er den ultimate øvelsen fordi man kombinerer flere ting, og jeg tror øvelsen vil overleve. Nå skal det være en diskusjon på det, også blir det spennende å høre hva andre nasjoner tenker. Jeg tror det blir mer diskusjon rundt fellesstart med skibytte enn klassisk sprint.
Løfshus mener fellesstart med skibytte er en fascinerende øvelse som er populær blant publikum.
– Jeg tror den er spennende for tilskuere og TV-seere å følge med på. Utfordringen er at det ikke er flere slike skirenn i løpet av en sesong, sier han.
På den kommende FIS-kongressen skal det også bestemmes hvem som får arrangere ski-VM i 2023. Det står mellom Trondheim og slovenske Planica.