Nye regler kan skape trøbbel for OL-mester Semenya

Caster Semenya kan rammes av de nye reglene.
Caster Semenya kan rammes av de nye reglene. Foto: Mark Schiefelbein / AP

Friidretten fikk torsdag nye regler for kvinner som har naturlig høye testosteronverdier. Reglene kan ramme den dobbelte OL-vinneren Caster Semenya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) opplyser at fra 1. november vil kvinnelige utøvere som deltar i øvelser fra 400 meter til én engelsk mil (1609 meter) måtte kunne dokumentere et testosteronnivå i blodet på under fem nanomol per liter.

De som har et forhøyet nivå, må redusere dette gjennom bruk av legemidler i seks måneder. Deretter må det framlegges dokumentasjon om at nivået holdes tilstrekkelig lavt.

De nye bestemmelsene erstatter det gamle og mye kritiserte regelsettet på området. Idrettens voldgiftsrett (CAS) tilsidesatte nylig dette i påvente av ny dokumentasjon fra IAAF.

Sørafrikanske Caster Semenya har to OL-gull og tre VM-gull på 800 meter. Hun har også OL-bronse på 1500 meter.

Friidrettsprofilen måtte etter friidretts-VM i 2009 underkaste seg kjønnstester og fikk først etter en lang prosess klarsignal for å konkurrere igjen som kvinne.

IAAF har jobbet med å utarbeide nye regler for hyperandrogenisme. Reglene som torsdag ble presentert kan komme til å begrense hvilke øvelser Semenya kan delta i i framtiden.

Den sørafrikanske stjernen kan bli tvunget til å begynne å løpe 5000 meter. Onsdag la 27-åringen ut denne meldingen på sin Twitter-konto.

– Så vakkert det er å være stille når andre forventer at du skal være rasende.

De nye reglene kan samtidig igjen bli et tema for CAS.

Personvernpolicy