Lionel kan vinne jackpoten etter tøff tid med skade

Hesten Lionel med kusk Gøran Antonsen (t.h.) og trener Daniel Redén etter seieren i Olympiatravfinalen på Åby travbane lørdag. Foto: Per Wahlberg / TT / NTB scanpix
Hesten Lionel med kusk Gøran Antonsen (t.h.) og trener Daniel Redén etter seieren i Olympiatravfinalen på Åby travbane lørdag. Foto: Per Wahlberg / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre måneder etter at en skade truet med å ødelegge sommersesongen skal supertraveren Lionel forsøke å realisere en drøm i Olympiatravet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag stiller eventyrhesten fra Slitu i Østfold opp som favoritt og tittelforsvarer i det prestisjetunge travløpet på Åby-banen utenfor Göteborg.

Vinneren får halvannen million svenske kroner, men for Lionel og hans kusk og eier Göran Antonsen ligger det atskillig mer i potten.

Går Lionel til topps i løpet for andre året på rad, er Norges i øyeblikket største travstjerne klar for selveste Elitloppet på Solvalla siste helgen i mai.

– I så fall er drømmen vår en realitet, ikke minst for Gøran som eier og kusk, sier den svenske topptreneren Daniel Redén til Equus.

Sterke følelser

Han har det daglig ansvaret for Lionel og legger ikke skjul på at kretsen rundt hesten går en spennende lørdag i møte.

– Mye står på spill, fastslår Redèn.

I fjor slo Lionel til som en stor overraskelse i Olympiatravet og leverte årets største og mest følelsesladde triumf i norsk travsport. Kort tid før storløpet gikk hestens mangeårige følgesvenn Kjell Arne Næss bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Næss, med kallenavnet «Pip», hadde et uttrykt ønske om å se Lionel starte på Åby, men fikk aldri oppleve det. Etter målgang kjempet kusk og Næss-kompis Gøran Antonsen med følelsene.

Stygg skade

Reisen til årets Olympiatrav har heller ikke på noen måte vært problemfri for Lionel. I januar stilte eventyrhesten til start i Prix d’Amérique i Paris, men endte opp med å pådra seg et stygt kutt som gikk inn til beinet ved den ene hoven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skaden lot seg ikke ordne ved hjelp av behandling.

– Den måtte leges innenfra. Jeg så mørkt på det hele, innrømmer trener Redèn.

– Ukene gikk, Lionel sto i boksen og så andre hester trene. Etter en snau måned kunne jeg starte med forsiktige kjøreturer. Han ble gradvis bedre, men jeg tvilte på om vi kunne rekke storløpene i sommer. Men Lionel er ikke som andre, han er tøff og hard, og vi rakk det, tilføyer han.

Olympiatravet på Åby er første skikkelige test. Presterer den norske hesten opp mot sitt beste lørdag, tar han en plass på pallen.

– Ja, til og med seier, sier Redén.

I så fall fortsetter eventyrhesten å realisere drømmer for dem som står han aller nærmest.