Meny

Dette er nok et eksempel på at penger trumfer moral

Langrennssjef Vidar Løfshus t.v. på pressekonferanse på Beitostølen sammen med langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad og Administrasjons- og markedssjef Espen Bjervig t.h. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Robin Mackenzie-Robinson
Jurist og CAS-ekspert.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det er langt mellom liv og lære hos Norges Skiforbund, skriver Robin Mackenzie-Robinson.

Norges Skiforbund er sertifisert av Antidoping Norge som et rent særforbund. Det innebærer at skiforbundet har forpliktet seg til å vise tydelige holdninger mot doping gjennom konkrete handlinger. Dette er glansbildet skiforbundet ønsker å «selge» utad til folket. Tirsdag fikk vi imidlertid vite om en konkret handling fra skiforbundet som de trolig ikke ønsket at allmennheten skulle få vite om. De krevde at sponsoren måtte bli hos dem, selv om det skulle oppstå nye norske dopingsaker med opptil to års utestengelse. Det er med andre ord langt mellom liv og lære hos skiforbundet.

Notges Skiforbund er ikke et «rent» særforbund. Det er et særforbund med to dopingsaker på CV-en. Dette er et forbund som selv med nye rutiner på plass krevde at sponsoren ikke skal kunne trekke seg ved visse typer dopingsaker.

Skal Antidoping Norge klare å beholde noen form for troverdighet rundt konseptet «rent særforbund» må sertifiseringen til skiforbundet tilbakekalles snarest. Hvis ikke er Antidoping Norge med på å glorifisere et særforbund som synes visse type dopingsaker er uproblematiske, og som ikke klarer å vise respekt eller ydmykhet overfor gjeldene antidopingregelverk. Kan virkelig Antidoping Norge sitte passivt på sidelinjen her? Hvordan kan aktøren som er ansvarlig for det nasjonale antidopingarbeidet la dette forbigå i stillhet? Vis at dere står for noe, Antidoping Norge!

Så er det den store interessen blant flere norske næringslivsaktører for å sponse et særforbund hvor to av deres største stjerner i løpet av en kort tidsperiode ble tatt for doping. Denne interessen slutter ikke å overraske meg. Sett i lys av sakene skiforbundet har vært innblandet i, burde forbundet være noe av det minst ønskelige å sponse. Det motsatte virker å være tilfelle. Den enorme eksponeringen skiforbundet og deres utøvere får, må bety gode penger i kassen til sponsorene. Ellers hadde ikke interessen vært der. Dette er dessverre igjen nok et eksempel på at penger trumfer moral.

Vis at dere står for noe, Antidoping Norge!

Næringslivsgiganten Norgesgruppen vant som kjent kampen mot Coop om å være sponsor for skiforbundet. Torbjørn Johannson - styreleder i ASKO, som eies av Norgesgruppen, uttalte til VG 17. april at de ser annerledes på dopingsaker som for eksempel Johaug-saken hvor utøveren er helt uten skyld eller hvor det ikke er snakk om noe prestasjonsfremmende effekt. Det er fristende å spørre om hvilken planet Johannson har levd på de siste årene? For her trengs det noen presiseringer.

Det kreves skyld for at utøveren skal idømmes en utestengelse. Hadde ikke Johaug blitt ilagt skyld, hadde hun ikke blitt utestengt. Det følger av antidopingregelverket og det ble fastslått av domsutvalget, samt Idrettens voldgiftsrett (CAS). Enklere blir det egentlig ikke. At folk fortsatt ikke har fått med seg dette er smått utrolig.

Johaug testet positivt for et anabolt steroid, et av de mest prestasjonsfremmende stoffene en utøver kan ta. På tidspunktet for prøvetakningen hadde imidlertid Johaug en så lav konsentrasjon av stoffet i kroppen at det ble lagt til grunn at det likevel ikke var prestasjonsfremmende. Følgelig kan det virke som om Johannson har rett i sin analyse om at Johaug ikke har fått noe urettmessig prestasjonsfremmende effekt.

Poenget er at samtidig som man tror på Johaug sin forklaring, kan man ikke nødvendigvis med 100 prosent sikkerhet utelukke et annet scenario.

Det er imidlertid ikke så enkelt. Dopingprøven representerer et «øyeblikksbilde». Prøven viser ikke nødvendigvis hvor mye av det ulovlige stoffet som var i kroppen i forkant av den aktuelle dopingprøven. Før Johaug avla den positive dopingprøven hadde det gått fire måneder siden hun avla en dopingprøve. I den forbindelse uttalte den tidligere lederen for Norges laboratorium for dopinganalyser, Peter J. Hemmersbach, noe interessant til Dagbladet den 18. oktober 2017:

– Da vi gjorde prøver, kom det ofte spørsmål fra de undersøkende (Antidoping Norge eller liknende) om vi kunne si noe om kvantiteten - altså hvor mye det ble funnet - og om mengden som er funnet samsvarer med utøver eller advokats forklaring. Det kan du gjøre ut ifra analysenes estimeringer, men du kan aldri utelukke andre scenarioer, forklarer professoren.

– Jeg leste at noen lurte på hvorfor det ikke går an å lage en dopingliste som skiller mellom krembruk og injeksjon. Og svaret på det er: Det kan vi ikke fordi en lav konsentrasjon i én urinprøve kan komme fra krembruk dagen før eller fra en injeksjon for tre-fire uker siden, sier Hemmersbach.

Johaug- og Sundbysaken er etter min mening et resultat av manglende kunnskap hos utøverne

Johaug sitt testresultat stemte overens med bruken av kremen. Hun oppga også at hun brukte medikamentet (salven) på skjemaet hun måtte fylle ut når hun avla dopingprøven. Alle har trodd på hennes forklaring. Poenget er at samtidig som man tror på Johaug sin forklaring, kan man ikke nødvendigvis med 100 prosent sikkerhet utelukke et annet scenario. Det gjør at Johannsons konstatering om at det ulovlige stoffet ikke har hatt noe prestasjonsfremmende effekt for Johaug, blir for enkel.

Johaug- og Sundbysaken er etter min mening et resultat av manglende kunnskap hos utøverne, men også systemsvikt hos skiforbundet. Utøverne har måtte sone sin «straff» og må leve med dopingstemplet resten av karrieren. Ledelsen i forbundet derimot – den har blitt sittende. Ikke nok med det - Erik Røste ønsker å stille til gjenvalg som skipresident etter å ha sittet som president siden 2012. Røste er også innstilt som Norges kandidat som nytt styremedlem i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Røste har vært øverste sjef under perioden med dopingsakene. Han har også ved flere anledninger kommet med mildt sagt oppsiktsvekkende uttalelser i media vedrørende antidoping. Finnes det ingen bedre egnet kandidat i ski-Norge?

Slik dagens situasjon er ville jeg ikke tatt i skiforbundet med ildtang hadde jeg vært en potensiell sponsor. Heldigvis for dem er jeg ingen sponsorkandidat. Jeg er kun en av få som fortsatt mener at en dopingsak, uavhengig av skyldgrad, ikke er en bagatell.

Robin Mackenzie-Robinson er jurist og CAS-ekspert. Han har skrevet masteroppgave om dopingreglementet, hvor han blant annet har vurdert flere avgjørelser fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:21 Det døde paret i Trondheim er identifisert14:08 Tidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58 Politiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56 Fortsatt stor skogbrannfare i sør12:55 Hver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53 Russisk «agent» for retten i USA12:11 Radiolyttingen på bunnivå12:06 Kildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05 Kampene raser i boligområder i Tripoli11:45 Siv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32 SAS-piloter beklager overfor reisende11:26 Solskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06 Olaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00 Frp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40 Nå ryker banktjenesten til Posten10:32 Advarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07 KrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00 Fyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59 Yara økte omsetningen i første kvartal09:40 Ulf Leirstein melder seg ut av Frp09:38 Hva skal det sorte hullet hete?09:38 KrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04 Getafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43 Mikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38 Streikerammede kan ha krav på erstatning07:21 Tidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58 Sri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57 Xi vil dempe silkevei-bekymringer06:48 Storstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37 Zuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31 Leter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00 – Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00 Ny tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57 Dette skjer i dag05:47 SAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43 Frykt for nye angrep på Sri Lanka05:30 Dette skjedde i natt05:30 Grønn bølge i Belgia05:22 Enighet i journalistoppgjøret05:00 Nå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00 Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41 Srilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18 Brannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43 Australia vil avlive to millioner katter03:08 CNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58 Moské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43 Svenske SAS-piloter tas ut i streik02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Kim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 Kappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28 Over 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 – Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse
Siste nytt
14:21NorgeDet døde paret i Trondheim er identifisert14:08SportTidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58NorgePolitiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56NorgeFortsatt stor skogbrannfare i sør12:55PolitikkHver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53VerdenRussisk «agent» for retten i USA12:11KulturRadiolyttingen på bunnivå12:06PolitikkKildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05VerdenKampene raser i boligområder i Tripoli11:45PengerSiv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32ReiseSAS-piloter beklager overfor reisende11:26SportSolskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06PolitikkOlaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00PolitikkFrp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40PengerNå ryker banktjenesten til Posten10:32MotorAdvarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07PolitikkKrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00PolitikkFyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59PengerYara økte omsetningen i første kvartal09:40PolitikkUlf Leirstein melder seg ut av Frp09:38VerdenHva skal det sorte hullet hete?09:38PolitikkKrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04SportGetafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43SportMikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38PengerStreikerammede kan ha krav på erstatning07:21SportTidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58VerdenSri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57PengerXi vil dempe silkevei-bekymringer06:48ReiseStorstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37SportZuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31VerdenLeter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00Verden– Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00SportNy tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57NorgeDette skjer i dag05:47PengerSAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43ReiseFrykt for nye angrep på Sri Lanka05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkGrønn bølge i Belgia05:22NorgeEnighet i journalistoppgjøret05:00NorgeNå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00PolitikkVox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41VerdenSrilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18NorgeBrannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43VerdenAustralia vil avlive to millioner katter03:08VerdenCNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58NorgeMoské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43NorgeSvenske SAS-piloter tas ut i streik02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenKim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31PengerAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21VerdenKappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28ReiseOver 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14NorgeSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55NorgeSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38Politikk– Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21PengerSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PengerEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43NorgeAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse
Populært