Hvor smeller cupbomben?

Steffen Iversen herjet i mange år for Rosenborg. Nå kan den tidligere storscoreren sendte gamleklubben ut som trener i Trygg/Lade. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Steffen Iversen herjet i mange år for Rosenborg. Nå kan den tidligere storscoreren sendte gamleklubben ut som trener i Trygg/Lade. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Steffen Iversen kan spenne bein på NM-grossist Rosenborg. Den tidligere RBK-helten inviterer gamleklubben til cupfest mot fjerdedivisjonslaget Trygg/Lade.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iversen er nå trener i Trygg/Lade. Rosenborg har vunnet norgesmesterskapet hele elleve ganger, men selv det trønderske storlaget har feilet mot lag nedover i divisjonene. Verst er kanskje 0-4-tapet mot Røros (nivå tre), riktignok i 2. runde, i 1976.

Onsdag og torsdag spilles 1. runde i cupen. Den norske cuphistorien er full av store klubber som har stupt ut mot langt mindre klubber.

Brann gikk på den siste store smellen i 2016. Da røk bergenserne ut i 1. runde for første gang på 77 år mot det daværende annendivisjonslaget Førde. Etter 0-0, kunne Førde vinne 5-4 på straffer og nesten 3000 tilskuere trodde knapt det de så.

I 2012 falt eliteserieklubbene Sogndal og Sandnes Ulf. Sogndal røk 0-3 mot Førde, mens lille Staal Jørpeland fra 3. divisjon slo ut Sandnes Ulf med 2-1 på en sjokkdag i den norske cupen.

Scheies største

Da hadde ikke et lag fra Eliteserien røket ut i første cuphinder siden Jevnaker slo ut et skade- og sykdomsrammet Lyn med 2-1 i 1993. Senere den sesongen rykket Jevnaker opp fra 2. divisjon.

Jevnaker sto for en av fotball-NMs aller største overraskelser da de i 1974 sendte ut regjerende cupmester Strømsgodset. Aage Thoresen, senere velgjøreren som fikk Hønefoss til Eliteserien, scoret målet som sjokkerte tilskuerne på Marienlyst stadion i Drammen. Godset dominerte kampen fullstendig, men Thoresen sørget for 1-0-seier til Jevnaker som attpåtil var nyopprykket til nivå 3.

– Branns tap mot Førde er kanskje den største sensasjonen, skjønt SIF var regjerende mester da de tapte mot Jevnaker i 1974, sier kommentatorlegenden Arne Scheie til NTB.

NRKs velkjente stemme fra fotball og hopp kommenterte hele 21 cupfinaler. Han har også Moldes 1-3-tap mot KIL/Hemne på sin liste over de tre største cupsmellene i Norge. Molde var en tur nede i 1. divisjon, men lå på tredjeplass og forsvant sensasjonelt ut mot KIL/Hemne fra 3. divisjon.

Strømsgodset (2. divisjon) hadde noen blytunge år på 1980-tallet. Det toppet seg da Geilo fra 4. divisjon gjestet Marienlyst og holdt unna til 0-0. Hallingene vant 4-1 på straffer.

Høgmo styrer unna?

I Molde glemmer man neppe tapene mot nivå 4-laget Clausenengen (0-2 i 1985) og nivå 3-laget Rollon (1-2 i 1977). Av Oslo-lagene er det ikke bare Lyn som har fått trøbbel. Bækkelaget fra 4. divisjon slo ut Skeid etter ekstraomganger i 1972 (3-2), mens Vålerenga to år tidligere stupte ut mot tredjedivisjonslaget Ready (0-2).

I Fredrikstad har man heller ikke sluppet unna. 2-3-tapet mot fjerdedivisjonslaget Navestad i 1975 dukker gjerne opp når man mimrer i plankebyen. Nå er riktignok cupgrossisten nede i 2. divisjon, men Per-Mathias Høgmo har ambisjoner for klubben som har elleve cupmesterskap.

Første hinder er Østfold-nabo Kvik fra Halden. Høgmo har selv en variert cuphistorikk. Han var med da Tromsø sensasjonelt slo Lillestrøm i cupfinalen i 1986, men måtte i 2012 se seg slått som TIL-trener mot førstedivisjonslaget Hødd.

Eliteserielagenes kamper:

Onsdag: Eik Tønsberg – Sandefjord, Kløfta – Lillestrøm, Kvik – Ranheim, Sandviken – Brann, Skarphedin – Odd, Skjervøy – Tromsø, Skjold – Haugesund, Sunndal – Kristiansund, Træff – Molde, Ullern – Stabæk, Vestfossen – Strømsgodset, Vigør – Start, Østsiden – Sarpsborg 08, Årvoll – Vålerenga.

Torsdag: Melbo – Bodø/Glimt, Trygg/Lade – Rosenborg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden