Meny

Russisk skistjerne: – Urettferdig å mene at nordmenn doper seg

Johannes Høsflot Klæbo i duell med russiske Denis Spitsov under stafetten for menn i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Skistjernen Denis Spitsov reagerer på dopingmistanken mot norske langrennsutøvere.

Den norske bruken av astmamedisin har de siste årene blitt heftig debattert i langrennsmiljøet. En av nasjonene som reagerer kraftigst på medisineringen er Russland.

Russlands langrennssjef, Jelena Välbe, har tidligere antydet at astmamedisin gir de norske løperne et fortrinn på konkurrentene.

— Selvfølgelig, det er irriterende, fordi det er flere astmatikere på det norske laget. Men når det er godkjent av legene, er det ikke noe vi kan gjøre. Personlig kan jeg ikke forstå hva slags astma det er om du kan gå så fort, sa Välbe til Izvestia.ru.

Les også: Russisk langrennsløper: – Idrett er for friske folk

Russlands skipresident Jelena Välbe under lagledermøtet i verdenscupen i nordiske grener i Ruka, Finland, Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Finnes ikke bevis

Også Russlands president Vladimir Putin har kastet seg inn i debatten og ment at idrettsutøvere som tar medisinen burde konkurrere i Paralympics i stedet for OL.

Men nå går den russiske skistjernen Denis Spitsov ut mot dopingmistanken mot norske langrennsutøvere.

– Jeg tenker at vi konkurrerer på samme vilkår. (Aleksander) Bolsjunov har sagt det mange ganger: Nordmennene kan slås, og det er urettferdig å mene at de doper seg, så lenge det ikke finnes bevis for det , sier Spitsov til R-Sport.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Les også: Løfshus etterlyser mer astma-støtte fra FIS

– Godt forhold

Både Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen har vært åpne om sin bruk av astmamedisin.

(Saken fortsetter under bildet)

Langrennsløper Martin Johnsrud Sundby (t.v.) og landslagslege Knut Gabrielsen, som demonstrerer et forstøverapparat.

I 2014 uttalte Bjørgen at hun var helt avhengig av å bruke medisinen for å yte maks.

– Jeg kunne nok ikke vært best i verden uten astmamedisinen, for kroppen min trenger den for å kunne fungere, men jeg har alt på mitt rene, påpekte hun.

Spitsov forteller at de russiske langrennsløperne har et godt forhold til Norge.

– Ingen av de norske utøverne har noen gang hengt ut og mistenkt våre løpere som ikke har testet positivt. Vi har et godt forhold til de norske løperne, sier han.

Populært