Meny

Stöckl om Norge: – Hjemme er her. Det har det vært i syv år

Video: Alexander Stöckl om reaksjonene fra det norske folk og om han har vurdert å bli norsk statsborger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østerrikeren har vært landslagssjef for de norske hopperne i syv år. Han føler fortsatt at han har mye å bidra med.

ULLEVAAL STADION (Oslo): Alexander Stöckl, Norges landslagstrener i hopp, forteller at han får mye respons fra det norske folk.

– Jeg får veldig mange positive meldinger. Det er mange som er glade for at jeg snakker såpass bra norsk. Det synes jeg er morsomt, forteller en lattermild landslagstrener.

Før han blir mer alvorlig:

– Jeg tror vi får gode tilbakemeldingene fordi utøverne framstår som ordentlige mennesker. Det handler ikke bare om at de presterer på et høyt nivå, men også om verdiene vi lever etter, som er respekt, ydmykhet og glede.

ABC Nyheter møter den sympatiske østerrikeren i Skiforbundets lokaler på Ullevaal Stadion i Oslo. Stöckl bor sammen med samboeren og datteren i Oslo. Men norsk statsborger har han ikke tenkt til å bli.

– Nei, det har jeg ikke tenkt på egentlig. Det gjør ingen forskjell. Hjemme er her for øyeblikket, og det har det vært nå i syv år. Så får vi se hvor lenge det blir mitt hjem i fremtiden. Jeg har fortsatt en jobb å gjøre. Familien min tenker alltid i perioder, sier han.

44-åringen har kontrakt med Norges Skiforbund frem til 2022.

– Tidenes sesong

Landslagssjefen er tydelig godt fornøyd med årets sesong, som ble avsluttet den siste helgen i mars. Etter sesongen har Stöckl vært hjemme i Østerrike på feire, men allerede nå er han i gang med planleggingen av neste sesong.

– For norsk hoppsport var det tidenes sesong. Vi har hatt kjempesuksess i alle store konkurranser. Det har vært en veldig bra sesong for hele laget. Vårt store mål var gull i lagkonkurransen under OL og det klarte vi. Det viser at vi har gjort en bra jobb de siste årene, sier Stöckl.

En glad og stolt Alexander Stöckl i normalbakken under vinter-OL i Pyeongchang. Norge tok sølv og henholdsvis sølv og bronse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge hadde fire hoppere innenfor topp åtte i verdenscupen sammenlagt. Men ingen nordmenn var i nærheten av sammenlagtvinneren, polske Kamil Stoch.

Neste sesong ønsker Stöckl å ta opp kampen mot polakken.

– Helt klart. Det er et mål for oss. Gjennom mange år har vi stilt med et veldig sterkt lag, sier han bestemt.

Anders Bardal er foreløpig den siste norske skihopperen som vant verdenscupen sammenlagt. Det skjedde i sesongen 2011/2012.

– Det er stund siden. Det er viktig for oss å få minst én ener. En som står øverst på pallen oftere enn vi har klart frem til nå. Lagmessig har det vært en veldig bra sesong, men vi sliter nok litt med å få ut det aller beste til enhver tid med våre utøvere. Det skyldes kanskje erfaring, vi har et veldig ungt lag. De sitter nok igjen med litt mer erfaring etter vinteren som har vært, så da håper jeg vi kan ta neste steg i vinteren som kommer, forteller en engasjert Stöckl.

– Trist å se

Stöckls hjemland Østerrike har til tider vært svært dominerende i hoppsporten. For øyeblikket sliter det østerrikske laget tungt.

Stefan Kraft ble beste østerriker i verdenscupen denne sesongen. Nest beste er helt nede på 23. plass.

I 2009/2010-sesongen hadde Østerrike fem hoppere topp åtte i verdenscupen.

– For meg er det litt trist å se. De har vært ekstremt suksessrike i mange, mange år. En grunn til at det nå går nedover er kanskje at de ikke er sultne nok lenger. Jeg tror de har vært litt på hælen når det gjelder utvikling av utstyr, sier Stöckl.

Før vinterens Raw Air-turnering fortalte Stöckl at han igjen var ønsket i hjemlandet, men på ny hadde takket nei.

Se video: Stöckl: – Jeg har ikke tenkt til å forlate Norge

Forrige uke ble det kjent at Heinz Kuttin, Østerrikes landslagstrener i hopp, gir seg med umiddelbar virkning.

– Jeg ble kontaktet av det østerrikske skiforbundet for to måneder siden, men de visste at jeg hadde kontrakt med det norske forbundet til 2022. Det var ikke noe konkret om en trenerjobb nå, men mer om fremtiden min. Om jeg en eller annen gang skal komme tilbake til Østerrike. Det var vel litt overraskende for alle at Kuttin sluttet.

– Skal det mye til for deg å forlate Norge?

– For øyeblikket har jeg ikke tenkt til det. Jeg føler meg veldig godt tatt imot, og føler at jeg fortsatt har noe å bidra med. I tillegg er jeg veldig fornøyd med jobben jeg har. Det er veldig spennende med de utøverne vi har, de er unge og har høy motivasjon. Da er det lett å jobbe, og gi alt for at de skal få suksess, svarer den ærlige 44-åringen.

– Usikker på om vi får oppmerksomheten vi fortjener

Stöckl tok over som norsk landslagssjef etter finske Mika Kojonkoski i 2011.

Østerrikeren forteller at han tok tak umiddelbart.

– I starten var den fysiske delen en stor utfordring. Jeg opplevde at utøverne ikke var spenstige nok, kort sagt. Vi brukte en de tid i begynnelsen på å forsøke å endre treningsregimet. I tillegg var det viktig å bygge et system for å kunne utvikle utøvere. Det er viktig å dra alle i samme retning, sier Stöckl til ABC Nyheter.

F.v.: Robert Johansson, Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Daniel-André Tande med gullmedaljene sine etter laghoppseieren under OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Får norsk hoppsport den oppmerksomheten den fortjener?

– Internasjonalt, ja. Nasjonalt, usikker, sier han og legger til:

– Det er sånn at Norge er en langrennsnasjon. De fleste er opptatt av det, og det skyldes en stor suksess over mange år. Men internasjonalt er bildet annerledes. Med tanke på TV-tall, altså folk som ser på hopprenn, er hopp mye større enn langrenn. I Norge er ikke interessen like stor som den er internasjonalt. Der har vi en jobb å gjøre med tanke på formidling, påpeker Stöckl på sedvanlig rolig vis.

Ikke bare fokus på resultater

Daniel-André Tande og Johann André Forfang er to av verdens beste skihoppere, og er henholdsvis 24 og 22 år gamle. Tande ble nummer tre sammenlagt i verdenscupen denne sesongen, i tillegg ble han verdensmester i skiflyvning. Forfang tok blant annet individuelt sølv under OL i Pyeongchang.

På spørsmål om norsk hoppsport er på vei inn i en ny gullalder, svarer landslagstreneren følgende:

– Jeg håper det, men det viktigste er at de klarer å fortsette å jobbe like hardt som de gjorde i fjor. Det er alltid en utfordring når ting går bra. Kunsten er å ta neste steg, det gjør alle andre rundt oss.

44-åringen har opplevd stor suksess som norsk landslagssjef. Men noe konkret mål for fremtiden har han ikke.

– Jeg har ikke noe konkret mål med tanke på resultater. Det høres litt rart ut, men jeg er kanskje den som er minst opptatt av resultat. Målet mitt er å hjelpe til med å utvikle sporten et steg videre. Vi har en stor ambisjon, vi ønsker å være verdens viktigste hoppnasjon. Det innebærer at vi støtter FIS (Det internasjonale skiforbundet) ved å prøve å utvikle sporten nasjonalt og internasjonalt. Selvfølgelig skal vi ha gode resultater, men vi ønsker også å utvide sporten i flere land. Det er en stor visjon vi har, forteller en ambisiøs Stöckl.

Se hele ABC Nyheters intervju med Alexander Stöckl i videovinduet under.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen18:26 Rolig retur fra påskefjellet17:43 Røde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42 Mann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31 Trump saksøker komitéleder i Kongressen17:07 Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05 Toppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49 Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28 Flere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25 Fotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25 Togavsporing på Østfoldbanen15:45 Trump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44 Ektepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43 Rørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37 Stor snøskredfare flere steder i Troms14:10 UD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling
Siste nytt
18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen18:26BilRolig retur fra påskefjellet17:43NorgeRøde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42NorgeMann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31PolitikkTrump saksøker komitéleder i Kongressen17:07VerdenSri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05SportToppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49MakroøkonomiOljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28LivetFlere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25NorgeFotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25NorgeTogavsporing på Østfoldbanen15:45PolitikkTrump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44NorgeEktepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43SportRørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37NorgeStor snøskredfare flere steder i Troms14:10NorgeUD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling
Populært