Meny

Skiforbundet vraker Coop:

– Dette svekker sjansene for Northug-comeback

Petter Northugs sponsor, Coop, blir ikke sponsor for skilandslaget likevel.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Petter Northugs sponsor, Coop, blir ikke skilandslagets neste sponsor likevel.

– Dette er særdeles overraskende. Siste jeg hørte fra Norges Skiforbund var at Petter kunne reforhandle sin avtale med Coop. Etter det har vi ikke hørt et ord. Nå må vi kontakte Skiforbundet og høre hva som skjer, skriver Are Sørum Langås, Northugs manager, i en SMS til ABC Nyheter.

Det var VG som omtalte saken først.

Skiforbundets avtale med NorgesGruppen strekker seg frem til 2021.

Det bekrefter administrasjons- og markedssjef Espen Bjervig overfor ABC Nyheter.

– NorgesGruppen har sponset begge herrelagene tidligere, og nå blir de sponsorer for damelaget også, sier han.

– Hva var grunnen til at det ikke ble Coop?

– Dette er en helhetsvurdering fra langrennskomiteens side hvor de velger at vi skal gå videre med en samarbeidspartner som vi har hatt siden 2007, forklarer Bjervig.

Positivt for Johaug

Dette er imidlertid godt nytt for Therese Johaug.

Hun har en privat sponsoravtale med NorgesGruppens-eide Asko.

Denne avtalen kunne det blitt vanskelig å beholde med Coop som sponsor for skilandslaget. Onsdag har Johaug sonet ferdig sin dopingdom.

For tre uker siden meldte TV 2 at at Coop blir ny sponsor for skilandslaget, og at de kuppet en avtale like foran NorgesGruppen.

Denne avtalen ble altså ikke noe av.

Alt tyder på at Petter Northug er på vei inn på landslaget igjen, og det med en helt ordinær løperavtale. Det innebærer at Norges Skiforbund eier markedsrettighetene hans året rundt.

– Dette svekker sjansene for et comeback

Northug skal ha vært i samtaler med Coop om en videreføring av samarbeidet.

– Veien inn på landsalget blir nå vanskeligere for Petter Northug. Det er uaktuelt med et landslagscomeback hvis han skal fortsette avtalen med Coop. Og jeg er usikker på om han ønsker å bryte Coop-avtalen. De har stått ved Northug i tøffe perioder, og Petter er en ganske lojal type, slik jeg kjenner han, sier Adressa-kommentator Birger Løfaldli til ABC Nyheter.

Han spår tre scenarier for Northugs karriere videre.

– Han kan gå inn på sprintlandslaget, og bryte avtalen med Coop. Eller han kan satse på langløp, og fortsette med Coop som sponsor. Eventuelt så legger Northug opp.

– At Coop ikke blir skilandslagets sponsor svekker sjansene for et comeback, selv om det først og fremst er sportslig betinget. Dette kan gjøre noe med motivasjonen hans. Jeg tror fortsatt ikke at han har bestemt seg for om han legger opp eller ikke, påpeker kommentatoren.

– Aldri opplevd maken til håndtering

Coop er svært overrasket over vendingen saken har tatt.

– Vi ser på oss som et stort og seriøst selskap som har et samfunnsansvar. Vi er vant til forhandlinger med både store og små aktører, men vi har aldri opplevd maken til den håndteringen som Skiforbundet har hatt med Coops sponsoravtale med langrenn, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis til TV 2.

Takle Friis forklarer hendelsesforløpet:

– Skiforbundet tok kontakt med oss allerede i november om vi kunne være sponsor. Så tok de kontakt igjen noe seinere. Det var seriøse forhandlinger og en avtale var klar 23. mars. Vi hadde også et ønske om å bli generalsponsor for Skiforbundet, for vi er også opptatte av bredden. Så kommer sjokket. En mail fra Bjervig hvor det står at langrenn trekker seg fra avtalen. Og vi i Coop mener at vi juridisk har en avtale med langrenn som sponsor, sier han.

Videre forteller han at Coop har prøvd å få en begrunnelse fra Skiforbundet uten å lykkes.

Populært