Meny

Besseberg trekker seg som IBU-president

ISU president Anders Besseberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Anders Besseberg har trukket seg fra vervet som president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Besseberg har valgt å imidlertid å trekke seg som president så lenge etterforskningen mot ham og IBU pågår, melder VG.

– Jeg fungerer ikke i vervet. Det ble lagt ned i dag, og det vil det være under etterforskningen av saken, sier Besseberg som legger til at han ikke stiller til valg i september.

– Jeg håper saken vil være ryddet av veien før det, sier han videre.

Torsdag opplyste Østerriksk politi at de etterforsker korrupsjon på i alt 2,3 millioner kroner i IBU-saken der Besseberg er involvert. Selv avviser Besseberg at han har mottatt penger for å manipulere og skjule dopingprøver.

– Nei, jeg er ikke korrupt. At jeg skal ha fått betalt av russerne for å skjule dopingprøver, det kan jeg si et klart og tydelig nei til, sier Besseberg til VG.

Østerriksk politi melder at etterforskningen gjelder både doping, svindel relatert til doping og «gaver akseptert av tjenestemenn».

Bakgrunn:  WADA-rapport: Russerne kjøpte IBU-lederes taushet

Fem års fengsel

I pressemeldingen opplyses det at etterforskningen er knyttet til VM i skiskyting i Hochfilzen i 2017, mens korrupsjonspåstandene går tilbake til 2012. En eventuell dom kan komme opp i fem års fengsel.

Bessebergs navn er ikke nevnt i meldingen, men onsdag bekreftet han at han har vært i avhør og at det har vært en razzia på gården hans i Norge, skriver NRK.

NTB har forsøkt å komme i kontakt med Anders Besseberg, president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), både onsdag og torsdag, men har ikke lykkes.

Bakgrunn:  Politirazzia i Norge knyttet til etterforskningen av skiskytterforbundet IBU

Sterke anklager

Onsdag ble det kjent at Besseberg er under etterforskning etter en politirazzia i forbundets hovedkvarter i Østerrike.

WADAs kommunikasjonssjef James Fitzgerald bekreftet til NRK at spørsmålet er knyttet til doping, men ville ikke kommentere noe utover dette. Både NRK og VG skrev onsdag at de erfarer at den norske IBU-presidenten anklages for å ha skjult 65 dopingsaker siden 2011.

– Jeg har gitt samme svar til etterforskerne. Jeg har aldri mottatt en krone, euro, dollar eller rubel for den saks skyld. Jeg har ikke prøvd å lure unna russiske prøver, sier Besseberg til VG.

Til avisen forteller Besseberg at han ble avhørt av østerriksk politi både tirsdag og onsdag, og at han vil stille til nye avhør dersom østerriksk politi skulle ønske det.

Til NRK onsdag sa han også at han mener at verken han selv eller IBU har noe å skjule.

– Nei, personlig mener jeg ikke det. Jeg mener vi har fulgt reglene her, men jeg kan ikke si hvordan de som etterforsker saken ser på det. Selv mener jeg ikke jeg har noe å skjule, og det ga jeg vel klart uttrykk for ved å prøve og svare på alt jeg visste på de spørsmålene jeg fikk.

Aktuelt:  Dopingvarsler: – I skiskyting blir blodpass-systemet manipulert og sabotert

WADA-rapport

Den franske avisen Le Monde skriver at de har fått tak i en WADA-rapport som antyder at IBU fikk betalt for å skjule russisk doping, og at det kan handle om korrupsjon for å beskytte dopede russiske skiskyttere.

Avisen skriver at rapporten delvis baserer seg på opplysninger fra den kjente dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov.

Anders Besseberg har hatt toppvervet i IBU siden 1992.

Populært