Meny

WADA-rapport: Russerne kjøpte IBU-lederes taushet

IBU-president Anders Besseberg er i hardt vær. Ifølge avisen Le Monde skriver WADA i en konfidensiell rapport at Russland tilbød penger for hjelp til å hindre at dopede utøvere ble avslørt. Foto: Lee Jin-man, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Russland prøvde å kjøpe IBU-lederes taushet for å skjule doping, står det i en konfidensiell WADA-rapport som den franske avisen Le Monde har sett.

Ifølge den 16 sider lange rapporten har IBU «gjort alt for at det ikke skal åpnes dopingsaker mot russerne», skriver avisen.

– Hovedformålet med korrupsjonen er å beskytte dopede russiske utøvere, konkluderes det i rapporten, som ble utarbeidet i slutten av 2017. Le Monde omtaler den onsdag kveld på sitt nettsted.

Verdens antidopingbyrå bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at man har gjennomført en gransking av IBUs aktiviteter, og at man kontaktet politiet både i Norge og Østerrike samt Interpol.

Onsdag bekreftet IBU at østerriksk politi tirsdag gjennomførte en razzia i det internasjonale skiskytterforbundets kontorer i Salzburg, og at det var relatert til en etterforskning av IBUs president Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch.

Det er også gjort en politirazzia i Norge.

Les også:  WADA glad for Russland-utelukkelse under avslutningsseremonien

Mistanker

– Vi kan bekrefte at denne saken er relatert til doping, sier en talsmann for WADA til AFP.

Ifølge Le Monde mener WADA at russerne greide å påvirke både Besseberg og Resch.

Antidopingbyrået skal ha vært bekymret over Bessebergs «stadige støtte til russiske interesser» og at VM i 2021 ble tildelt Russland.

Tjumen i Sibir ble tildelt mesterskapet tross den russiske dopingskandalen som allerede var avslørt da tildelingen ble gjort i 2016.

– Kjøpte VM

– Ifølge WADAs anonyme kilde ble delegater på IBU-kongressen tilbud mellom 25.000 og 100.000 euro for å stemme på Tjumen, skriver Le Monde.

Tjumen vant avstemningen med 25 av 49 stemmer.

Under press fra mange hold, deriblant WADA, valgte IBU senere å frata Tjumen mesterskapet.

Le Monde bekrefter tidligere antakelser om at dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov har gitt opplysninger i saken. Han skal ha forklart i detalj hvordan IBU hjalp Russland å hindre at dopede skiskyttere ble avslørt.

Føler ikke skyld

Han hevder at forbundet var med på å «manipulere og sabotere» russiske skiskytteres blodpass før OL i Sotsji.

– I skiskyting blir blodpass-systemet manipulert og sabotert, sier Rodtsjenkov til NRK.

Les også:   WADA alvorlig bekymret etter CAS-avgjørelse

Anders Besseberg sier til Aftenposten at etterforskningen handler om skiskytteres blodpass, og at det skal ha vært russiske skiskyttere som gikk VM i Hochfilzen med ulovlige stoffer i kroppen.

Han er imidlertid klar på at han er overrasket over at han nå er satt under etterforskning.

– Jeg personlig føler ikke at jeg har gjort noe galt. Vi har fulgt vanlig prosedyre og sendt alle blodprøver til det WADA-akkrediterte laboratoriet i Oslo. Dersom det har vært unormale tilfeller, har vi fått beskjed og har reagert, sier han til avisen.

Les også:  Avis: Skiskytterforbundet IBU raidet av politi

Populært