Meny

Emil Hegle Svendsen legger opp: – Det har vært trøblete

32-åringen har gått sitt siste renn.

Det offentliggjorde en følelsesladd skiskytter på en pressekonferanse mandag.

– Det har vært litt trøblete de siste sesongene, men noen lyspunkter har holdt meg oppe. Jeg følte at jeg måtte få OL-sesongen på avstand før jeg bestemte meg om jeg skulle fortsette. Tidligere har motivasjonen kommet tilbake etter en liten pause, men det skjedde ikke denne gangen. Motivasjonen har ikke kommet tilbake, sa Svendsen før stemmen brast og tårene presset på, sa han.

Trønderen har fire OL-gull, 12 VM-titler og 38 seirer i verdenscupen.

Svendsen la til at han allerede hadde hatt sitt første møte med karriereveileder på Olympiatoppen. Han tror på en fortsatt flott framtid for norsk skiskyting.

– Jeg gleder meg til å følge med fra sidelinjen, sa Svendsen.

Under pressekonferansen måtte han flere ganger trekke pusten dypt.

– Det ble litt verre enn jeg hadde trodd, dette. Men jeg er nok helt ferdig i hodet nå, slår han fast, og forklarer at han har tenkt på avgjørelsen siden jul.

Se video: Gråtkvalt Svendsen: – Motivasjonen kom ikke tilbake

Forrige uke la Ole Einar Bjørndalen (skiskyting) og Marit Bjørgen (langrenn) opp. Skulle Svendsen også takke av, går tre av Norges mest suksessrike idrettsutøvere de siste to tiårene over i andre roller på få dager.

– Jeg hadde et håp om at han skulle ta noen sesonger til, men uten motivasjon er man sjanseløs, sier Bjørndalen til NRK.

Flaggbærer

Hegle Svendsen har flere ganger de siste årene lekt med tanken om å gi seg.

Hans siste internasjonale mesterskapsrenn er OL-stafetten i Pyeongchang. Der måtte han ut i strafferunde på siste skyting for Norge under meget krevende vindforhold.

Fakta om Emil Hegle Svendsen

* Født: 12. juli 1985 (32 år)

* Klubb: Trondhjems skiskyttere

* Meritter:

* OL: 4 gull (20 km og 4 x 7,5 km 2010, fellesstart og blandet stafett 2014), 3 sølv (sprint 2010, stafett 2018, blandet stafett 2018), 1 bronse (fellesstart 2018).

* VM: 12 gull (20 km og fellesstart 2008, 4 x 7,5 km 2009, fellesstart og 4 x 7,5 km 2011, 4 x 7,5 og blandet stafett 2012, sprint, jaktstart, 4 x 7,5 km og blandet stafett 2013, 4 x 7,5 km 2016, 6 sølv (4 x 7,5 km 2008, blandet stafett 2010, jaktstart 2011, sprint 2012, 20 km 2015), 3 bronse (blandet stafett 2007, fellesstart 2013, jaktstart 2016)

* Verdenscupen: 38 seire.

Svendsens første mesterskapsmedalje som senior kom i 2007. Da tok han bronse i jaktstart under VM i Kontiolahti

32-åringen var norsk flaggbærer under OL i Pyeongchang.

Årets sesong avsluttet han tidlig. Han prioriterte ferie framfor å gå de siste verdenscuprennene, men var tilbake på start under NM i Lillehammer som ble avsluttet i helgen.

Svendsens samboer gleder seg til ny hverdag

Emil Hegle Svendsens samboer Samantha Skogrand ser fram til at paret får en ny hver dag sammen.

Den 28 år gamle tidligere TV-medarbeideren har ikke vært direkte involvert i avgjørelsen om at Svendsen skulle legge opp.

– Jeg har bare vært opptatt av at han skulle være sikker i sin sak. Emil elsker jo skiskyting, sa Skogrand til NTB i forbindelse med skiskytterstjernens farvelseanse i Oslo mandag.

Skogrand er også selv hva framtida vil bringe.

Emil Hegle Svendsen (32) og samboer Samantha Skogrand (28) under mandagens pressemøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg kjenner ikke til en annen hverdag dag med Emil. Det har vært noen oppturer som bare har vært fantastiske, og så har det vært nedturer og tøffe tider. Dette livet er veldig altoppslukende og har tatt mye plass, og selv om det er tungt i dag, så er det også mye glede i at vi får en annen hverdag.

Skiskytternes samboer og kjæreste tror at det nok blir mest rart for skiskytteren selv.

– Det blir nok rart for oss, men mest for Emil. Jeg driver ikke med idrett, så for meg blir det ikke den helt store forskjellen. Jeg gleder meg til hva framtiden vil bringe for Emil. Han må finne seg en ordentlig og fin jobb han også, sa Skogrand med et smil.

Det var ingen stor overraskelse for Skogrand at Svendsen slet stort med å holde følelsene i sjakk under pressekonferansen på Olympiatoppen.

– Han er et følelsesmenneske. Jeg synes at det er en god egenskap, men det blir vanskelig med nedturer når han er så følsom. Han er en veldig snill kar da. Jeg er imponert over hvordan han har klart å slå tilbake. Han har vært lettet i de siste ukene når han har vært bestemt på å legge opp, sa Skogrand.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært