Meny

Gullvinneren fryktet karrieren var over

Sjur Røthe slo tilbake etter en tung sesong. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
For kort tid siden trodde Sjur Røthe at langrennskarrieren var et avsluttet kapittel. Fredag tok han NM-gull etter å ha snudd motgang til medgang.

Langrennssesongen har ikke på noen måte blitt slik landslagsprofilen hadde håpet og regnet med. Før jul fikk han påvist en revmatisk sykdom etter å ha slitt med ryggproblemer i flere år.

Etter gullet på 10-kilometeren i NM fredag innrømmet Røthe at han trodde den beskjeden kunne være karrieretruende.

– Det har vært en tøff vinter. Aller mest tøft mentalt. Jeg har vært veldig spent på om jeg i det hele tatt ville klare å fortsette, og om det ville være noe poeng i det. Jeg hadde ingen gode opplevelser på ski i starten av sesongen og alt var tungt, sa han til NTB.

– Den perioden var ikke noe bra. Nå har jeg fått kontrollen på det og begynte å finne flyten. Nå er det gøy å gå på ski og trene igjen. Da kommer også lysten til å fortsette, tilføyer landslagsprofilen.

– Hva innebærer det at du har fått kontrollen på det?

– Jeg har fått diagnosen min og funnet ut av hva som har feilet meg. Det er egentlig det som har vært hovedproblemet. Jeg har ikke visst helt hva jeg skulle gjøre. Jeg trener ganske likt som før, og det er betryggende.

Tvilte

– Nå er du trygg på at du kan fortsette idrettskarrieren?

– Ja, det er jeg helt trygg på.

– Har du vært i tvil i løpet av vinteren?

– Jeg var veldig i tvil etter Tour de Ski. Da de andre reiste til OL, hadde jeg bare et mål om å gå femmila i Kollen. Det så jeg for meg at kunne bli et renn der jeg sa det var slutt. Heldigvis ble det ikke sånn, sa Røthe.

I stedet for en avslutning på en innholdsrik karriere har avslutningen på sesongen utviklet seg til å bli en stor inspirerende opptur. Minitouren i Falun, som avsluttet verdenscupsesongen, endte i en sterk åttendeplass. Torsdag ble det så NM-gull på 10 kilometer klassisk.

Dermed kan han se fram mot en ny sesong på landslaget. Den plassen skal ikke være truet.

– Nei, det er jeg ganske sikker på. Jeg har fått signaler om at jeg er med videre. Det er betryggende, smilte Røthe.

Hyller Bjørgen

Torsdagens NM-gull tok han for øvrig med fall. Røthe gikk i bakken etter drøye tre kilometer og brakk staven. Likevel reiste vossingen seg og gikk inn til seier. Etterpå takket han støtteapparatet for fenomenale ski.

– Jeg trodde gullet var kjørt etter fallet, men hadde håp om en medalje. Jeg tror knapt nok jeg har hatt så gode ski tidligere i vinter, sa norgesmesteren.

Før han gikk i gang med sitt eget gull-løp så han Marit Bjørgen offentliggjøre beslutningen om å avslutte sin fantastiske karriere.

– Jeg forstår veldig godt at hun vil ha mer tid til familien. Jeg satt med gåsehud og så intervjuet med henne etter målgang. Skiløperen Marit Bjørgen er stor, men personen Marit Bjørgen er helt unik, sa Røthe.

Han innrømmer at han fortsatt ser opp til langrennsdronningen.

– Jeg blir fortsatt starstruck når Marit kommer inn i frokostsalen, smilte den sympatiske norgesmesteren.

Populært