Meny

Fem idrettsgiganter i tenkeboksen

Fem store navn innen norsk skiidrett kan komme til å legge opp i løpet av våren: Petter Northug, Aksel Lund Svindal, Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen og Marit Bjørgen. Foto: Ntb Scanpix / NTB scanpix
Petter Northug, Marit Bjørgen, Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen og Aksel Lund Svindal har til sammen 24 OL-gull. Alle fem kan si takk for seg som toppidrettsutøvere i løpet av våren. 

Fem giganter i norsk idrett er alle i tenkeboksen ved utgangen av den inneværende skisesongen. Verken Northug, Bjørgen, Svendsen, Bjørndalen eller Svindal har så langt bekreftet at de står på startstrek også neste vinter.

Skulle samtlige vende tommelen ned, mister norsk vinteridrett en håndfull medaljegarantister man knapt har sett maken til. 160 internasjonale mesterskapsmedaljer har kvintetten innkassert i fellesskap. Av dem er 24 OL-gull og 68 VM-gull.

Med unntak av Petter Northug kom samtlige hjem fra OL i Pyeongchang hjem medaljer i bagasjen. Bjørgen rundet av vinterlekene i Sør-Korea ved å bli tidenes vinterolympier.

Marit Bjørgen

Langrennsdronningen fra Rognes står med åtte OL-gull og til sammen 15 medaljer i olympisk sammenheng. Statistikken i VM-sammenheng viser 18 gull og i alt 26 medaljer.

Bjørgen har varslet at hun vil ta stilling til sin videre karriere etter sesongslutt. Noe nytt OL blir det definitivt ikke på 37-åringen, men satsing fram mot VM i Seefeld neste sesong skal være aktuelt.

Therese Johaugs retur til konkurranse kan også bli medvirkende til at langrennsdronningen forlenger karrieren. Bjørgen signaliserte samtidig så sent som i Falun i helgen overfor NTB at det tærer på henne å ikke kunne bruke mer tid sammen med sønnen Marius.

Ole Einar Bjørndalen

Skiskytterkongen fra Simostranda står med åtte OL-gull og i alt 13 olympiske medaljer. I VM-sammenheng har det blitt 20 gull og til sammen 45 pallplasser. Det er ingen i nærheten av å matche.

I forbindelse med sist helgs verdenscuprenn i Holmenkollen sa Bjørndalen til NTB at han «må ta en beslutning i løpet av et par måneder» når det gjelder karrieren som aktiv.

44-åringen, som har en skuffende sesong bak seg, kom ikke til OL. Kanskje avslutter tidenes skiskytter karrieren i russiske Tjumen kommende helg.

Emil Hegle Svendsen

Skiskytterkollega Svendsen har tatt fire OL-gull pluss like mange olympiske medaljer av andre valører. I Pyeongchang reiste han seg mesterlig etter en blytung start og tok bronse på fellesstarten.

12 gull og i alt 21 medaljer fra ulike VM har også funnet veien til trønderens innholdsrike merittliste.

Etter OL-bronsen på fellesstarten åpnet han for at karrieren kan være over.

– Det har vært en utrolig reise, og alle gode ting tar slutt. Vi får se, sa Svendsen til NTB da.

Aksel Lund Svindal

Svindal tok Norges etterlengtede OL-gull i utfor i Pyeongchang. Fra før hadde den skadeplagede romerikingen ett OL-gull og fem VM-gull i sin fantastiske karriere.

12 internasjonale mesterskapsmedaljer på seniornivå har det blitt i alt.

Det store spørsmålet er om Svindals mye omtalte kne tåler ytterligere en sesong. 35-åringen vurderer å kjøre VM i favorittbakken i Åre neste vinter.

– Jeg har ikke bestemt meg om videre satsing, sa Svindal til NTB under OL.

Petter Northug

Medaljegrossisten fra Mosvika har en blytung sesong bak seg. Svake resultater og sykdomsproblemer ødela OL-mulighetene. Det kan sette punktum for karrieren til mannen med to OL-gull og 13 VM-gull på samvittigheten.

I alt har Petter Northug tatt 20 medaljer på internasjonalt seniornivå.

Kretsen rundt skistjernen er hemmelighetsfulle med hensyn til hvor veien går videre. Eksperter og skikolleger spriker i sine spådommer om hvorvidt 32-åringen går på en ny sesong.

Norsk vinteridrett går en spennende tid i møte. Kanskje blir det et betydelig stjernefrafall i løpet av våren.

Populært