Meny

Ulsom til topps i Iditarod

Nordmannen Joar Leifseth Ulsom vant det prestisjetunge hundekjørerracet Iditarod i Alaska onsdag. Foto: Mark Thiessen / AP
Norske Joar Leifseth Ulsom (31) fra Rana vant hundekjøringsklassikeren Iditarod onsdag. Han skrøt av sine firbeinte hjelpere etter triumfen.

Ulsom overtok ledelsen i løpet da franske Nicolas Petit kjørte feil i snøstormen på vei til sjekkpunktet Elim. Siden har han vært i ledelsen. Ingen andre hadde passert det siste sjekkpunktet da 31-åringen passerte målstreken med sine åtte hunder.

– Det er ganske ufattelig at vi klarte dette. Det er utenfor denne verden, smilte Ulsom ifølge lokalavisen Anchorage Daily News etter målgang.

Han startet med 16 hunder i Anchorage, men ni dager og 12 timer senere var hundespannet reduserte til åtte dyr. Han tok farvel med de to siste hundene ved det siste sjekkpunktet.

God premie

– Det er en kjempebragd å vinne det krevende løpet på cirka 1600 kilometer, og Joars seier bidrar til å sette Mo i Rana på kartet, sier ordfører i Rana, Geir Waage i en mail til NTB.

– Vi er kjempestolte av Joar og vil gjerne invitere Joar på en seiersmarkering og lunsj på rådhuset i Rana når han kommer hjem.

Også kulturminister Trine Skei Grande var raskt frampå med gratulasjon.

– Norsk vinner i verdens største hundeløp, Iditarod! Gratulerer til Joar Leifseth Ulsom og hundene, skriver hun på Twitter.

Norske Robert Sørlie, som vant i 2003 og 2005, ble den første norske hundekjøreren som har en Iditarod-seier å skryte av. Nå har han fått selskap av Ulsom.

– Dette har vært en drøm for meg siden han (Sørlie) vant, sa Ulsom etter seieren.

Seavey-dominans

Den glade norske vinneren får snaut 400.000 kroner og en bil i premie. Ulsom har deltatt i Iditarod seks ganger. Før årets seier hadde han endte på plasseringene sju, fire, seks, seks og fire.

Mo i Rana-karen fikk sin første hund i en alder av 11–12 år. I 2011 flyttet han til Alaska.

Seavey-familien har dominert Iditarod med seier de seks siste årene. 58-årige Mitch Seavey vant i 2004, 2013 og 2017.

Hans sønn Dallas Seavey, som har fire seirer i løpet, boikotter årets løp i protest mot behandlingen av en dopingsak og deltar i stedet i Finnmarksløpet i Norge.

Joar Leifseth Ulsom har vært i tetsjiktet i Iditarod flere år på rad. I fjor ble det fjerdeplass. I år fikk han sin etterlengtede seier.

67 hundekjørere la ut på kraftprøven fra Willow 4. mars.

Populært