Hopprinsessene drømmer om å kopiere Lundby-suksessen

Supertalentene Anna Odine Strøm (19) og Silje Opseth (18) tar store steg i hoppbakken. De gir hoppdronningen Maren Lundby (23) æren.

Maren Lundby hylles som den perfekte læremester. Her er hoppdronningen sammen med Anna Odine Strøm (t.v.) og Silje Opseth (t.h.).
Maren Lundby hylles som den perfekte læremester. Her er hoppdronningen sammen med Anna Odine Strøm (t.v.) og Silje Opseth (t.h.). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg lærer en vanvittig seriøsitet. Maren har en plan bak absolutt alt hun gjør. Dama er helt utrolig. Jeg skal lære alt jeg kan. Hun driver med en helt annen idrett, sier Strøm om lagvenninnen som også er hennes store forbilde i hoppbakken.

– Hun lærer ikke bort for mye?

– Nei, nei. Jeg blir aldri utlært. Det må hun ikke slutte med, flirer den 19 år gamle Alta-hopperen.

OL-vinner Lundby vant søndagens hopprenn i Holmenkollen. For første gang vant en norsk kvinne et verdenscuprenn i hopp i Holmenkollen. Strøm slo til med sjuendeplass og personlig bestenotering.

– Det ser ut som jeg har lært bort litt mye. Meget mulig at jeg må trekke inn litt etter hvert, sier Lundby.

Betyr alt

Silje Opseth trener daglig sammen med verdenscupvinneren. Ringeriksjenta sier rett ut at «Maren Lundby betyr alt».

– Hun er så rutinert i bakken og har stålkontroll på alt hun skal gjøre. Hun er så rutinert og etablert i verdenstoppen. I treningshverdagen ser jeg hvordan Maren jobber hver eneste dag. Jeg må gjøre noe lignende, skal jeg også få en sjanse til å være med helt der oppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landslagssjef Christian Meyer sier det kanskje best av alle hva Lundby betyr for hoppjentene.

– Maren er den beste læremesteren du kan ha. Vi trenerne er ikke i nærheten av å kunne gi den informasjonen som Maren gir videre til lagvenninnene. Du får ikke en bedre rollemodell og treningskamerat, sier trønderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, det er jug. Jeg holder alt for meg selv. Nei da, men jeg er vel ikke den som prater mest, men de ser hvordan jeg gjør ting. Det er nok i seg selv. De må finne sin egen måtte å gjøre ting på. Det krever hardt arbeid, men vi er et bra team, sier Lundby.

OL-plan

Nå går man inn i en fireårsperiode fram mot Beijing-OL i 2022. Allerede snakkes det om en målsetting om å få flere norske kvinner på hoppallen.

– Det er mulig med tre medaljehåp i Beijing. Vi skal gjøre alt for å få det til, sier den ferske OL-vinneren fra Bøverbru.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Beijing-2022 klinger godt. Vi kjemper hele tiden for å fighte om medaljer. Det vil gjøre vondt og kreve mye. Så får vi se hvor mange som har lyst til å bli med på den ferden. Maren har lagt lista, sier landslagssjef Meyer.

Strøm ble nesten svar skyldig da det ble snakket om Beijing allerede i Kollen. Da tok kulturminister Trine Skei Grande ordet og kuppet intervjuet.

– Det kommer de til å klare, sier Grande.

– Jeg håper det. Maren har satt standarden. Vi skal jobbe med å følge opp, smiler Strøm.

Samhold

Den sterke lagfølelsen hos hoppjentene blir kanskje aller best oppsummert av det Lundby sa rett etter søndagens seier:

– Det mest gledelige på en slik dag er at Anna blir nummer sju i stor bakke og at Silje gjør et veldig bra førstehopp (116,5 meter). Det ser lovende ut for neste sesong. Vi begynner å få et skikkelig lag på beina. Nå har vi gått forbi Slovenia i nasjonscupen. Klarer vi å ta tredjeplassen der, vil det være stort. For første gang vil Norge være på pallen på kvinnesiden.

Snart venter en fortjent ferie for hoppjentene, men først skal de ut i verdenscupfinalen i Oberstdorf om 14 dager. Så kommer råkjøret som skal løfte hopprinsessene opp på pallen Maren Lundby har gjort til odel og eie denne sesongen.