Cologna slo Sundby på målfoto i Kollen

Dario Cologna (midten) smiler for seier på femmila i Holmenkollen. Han slo Martin Johnsrud Sundby (t.v.) på målfoto, mens Maxim Vylegzjanin ble treer.
Dario Cologna (midten) smiler for seier på femmila i Holmenkollen. Han slo Martin Johnsrud Sundby (t.v.) på målfoto, mens Maxim Vylegzjanin ble treer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Dario Cologna kunne endelig juble for femmilsseier i Holmenkollen lørdag. Det gjorde han etter en dramatisk målfotoduell med Martin Johnsrud Sundby.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveitseren ledet inn på oppløpet, men Sundby kom raskt mot slutten. Etter et par nervepirrende minutter falt juryen ned på at Cologna hadde vunnet verdenscuprennet.

Sundbys drøm om en tredje strake Kollen-seier brast med minst mulig margin. Han kunne blitt førstemann til å klare det siden Sverre Stensheim fullførte sitt hattrick i 1961, men slik ble det ikke.

Tredjeplassen gikk til russiske Maxim Vylegzjanin. Han var 1,1 sekund bak Cologna og Sundby.

Cologna hadde to annenplasser å vise til i Holmenkollen før lørdagens seier. I 2015 ble han slått av Sjur Røthe, mens Eldar Rønning var for sterk i 2012.

Les også: Ulvang: – Vi har løst et stort problem

Stakk ikke

Etter litt over tre mil dundret de norske gjennom stadionområdet, mens både Maurice Manificat og Cologna ble igjen for å bytte ski. Det ga Sundby og co. en gyllen mulighet til å opparbeide seg en stor luke, men det skjedde ikke.

De norske satte ikke på turboen, og dermed tok det ikke lang tid før både Manificat og Cologna var tilbake i tetgruppen igjen.

Sundby valgte å bytte ski etter drøyt 25 kilometer. Det gjorde han sammen med blant andre Niklas Dyrhaug, Simen Andreas Sveen og Didrik Tønseth. De franske løperne, med Manificat i spissen, sto over skibytte og fikk en luke på 20 sekunder. Sundby hadde ingen problemer med å tette avstanden.

Hans Christer Holund tok en sjanse da han byttet ski etter 41,7 kilometer, men han tapte minimalt med tid. Lyn-løperen kom seg elegant opp igjen og gikk rett i tet, men han klarte ikke å være med da alt skulle avgjøres.

Les også: Klæbo slo Gunde Svans rekord

Tungt for Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo gikk lørdag sin aller første femmil i Holmenkollen. Verdenscuplederen plukket spurtpoeng tidlig og var i føringen etter 10,5 kilometer, men derfra sakket Klæbo mer og mer bakover.

Trønderen var godt over minuttet bak etter 25 kilometer. Klæbo måtte komme seg til mål for å nyttegjøre seg av spurtpoengene han tok i starten. Med fem kilometer igjen var han over fem minutter bak løperne i front.

Før lørdagens renn hadde Klæbo kun gått én tellende femmil. Det gjorde han under NM på Gålå i fjor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden