Meny

Skøytesjefen: – Kramer viste menneskelige sider i OL

Landslagstrener Sondre Skarli tror på norsk medalje i allround-VM. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Landslagstrener Sondre Skarli mener OL i Pyeongchang ble beviset på at Sven Kramer ikke er uslåelig under helgens allround-VM på skøyter.

Kramer må nær sagt som vanlig finne seg i å være favoritt foran 25.000 elleville hjemmefans på Amsterdams OL-stadion fra 1928. 31-åringen har vunnet allround-VM ni av 11 ganger siden 2007.

Under de nylig avsluttede vinterlekene i Sør-Korea viste samtidig skøytesportens fremste superstjerne små svakhetstegn. Han tok riktignok gullet på 5000 meter, men på den dobbelte distansen sprakk 31-åringen og fikk ikke gullet han manglet i medaljesamlingen.

– Vårt mål i VM er en medalje og å utfordre Kramer. Vi må ikke slå han for å være fornøyde, men det er definitivt mulig. Det så vi i OL, sier landslagstrener Sondre Skarli til NTB.

– Han har virket utilnærmelig i mange år, men i Pyeongchang beviste han at han er menneskelig. Det er til stor inspirasjon, og har gitt oss blod på tann, tilføyer han.

Jubelsesong

Norges store håp på utendørsisen i Amsterdam er naturlig nok Sverre Lunde Pedersen. Bergenseren var slått av Kramer med to sekunder da han tok bronsen på 5000-meteren i OL, men var ikke på startstrek da nederlenderen sprakk på den dobbelte distansen.

I stedet dro en ursterk Pedersen Norge inn til gull på lagtempoen og bidro sterkt til det som ble et norsk jubelmesterskap av de sjeldne på skøyteisen.

– Vi tar med oss mye trygghet og offensivitet fra det som skjedde i OL, fastslår landslagstrener Skarli.

Han er ikke det minste redd for at elevene er utladet etter vinterens desiderte høydepunkt. I stedet er det berettiget håp om en ny norsk mesterskapsmedalje i en sesong som nærmest har vært over alle forventninger.

– Det har bøttet inn med pallplasser. Vi har vel 14–15 seirer så langt i vinter og 32–33 pallplasser. Vi begynner nesten å bli litt vant til det. Det er definitivt god stemning i gjengen, smiler Skarli.

Skarli-farvel

Selv nærmer han seg for alvor sitt farvel som norsk landslagstrener. Sørlendingen har for lengst varslet at han gir seg etter OL-sesongen.

Skarli avviser at han angrer på den beslutningen.

– Det er jo nå jeg bør slutte. Jeg har gjort det jeg skulle, nemlig å løfte norsk skøytesport, til tross for at vi ikke fikk den beste starten etter forrige OL. Det er en god følelse, sier 31-åringen.

Johann Olav Koss er siste nordmann med seier i allround-VM. Det skjedde i 1994 da han var best sammenlagt etter 500, 1500, 5000 og 10.000 meter. Sverre Lunde Pedersen har tidligere en sølv- og en bronsemedalje.

Veteranen Håvard Bøkko og Simen Spieler Nilsen er Norges to øvrige deltakere i Amsterdam i helgen.

Populært