Meny

Dopingekspert: – Avgjørelsen er skuffende

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Russland er igjen et fullverdig medlem i IOC. Dopingutestengelsen mot russerne ble opphevet tre dager etter at OL-ilden i Pyeongchang ble slukket.

 – Avgjørelsen fra IOC om å ta den russiske olympiske komité inn i varmen igjen allerede nå var ventet, men er skuffende, sier CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson til ABC Nyheter. 

– Hvilke innrømmelser eller garantier har IOC eller WADA fått fra Russland om at det systematiske jukset har funnet sted og aldri skal skje igjen?, spør dopingeksperten.

Mackenzie-Robinson er jurist og har skrevet masteroppgave om dopingreglementet. Han har blant annet vurdert flere avgjørelser fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Det var russiske idrettsmyndigheter som opplyste om nyheten onsdag ettermiddag. Foreløpig har ikke IOC bekreftet at Russland er ønsket velkommen tilbake.

– Russlands olympiske komité er igjen et fullverdig medlem i den olympiske familien, sier Alexander Zjukov, som er leder for den russiske OL-komiteen (ROC).

– Reiser spørsmål 

Mackenzie-Robinson mener båndene mellom Russland og IOC er for tette.

– Avgjørelsen reiser også spørsmålet om hvor reell IOCs utestengelse av Russland faktisk har vært. Var straffen kun for å blidgjøre resten av idrettsverden i forbindelse med OL? Dagens avgjørelse tyder også på at båndene mellom IOC og Russland er for tette, understreker han overfor ABC Nyheter.

Russerne kunne ikke delta i Pyeongchang-OL som nasjon, men enkelte utøvere fikk være med under nøytralt flagg. De konkurrerte som «uavhengige utøvere fra Russland» (OAR).

Russerne hadde et håp om å få gå under sitt eget flagg i søndagens avslutningsseremoni, men to dopingsaker under lekene gjorde det vanskelig for IOC å ta dem tilbake i varmen før OL var over.

WADA bekymret

IOC besluttet å utestenge Russland i desember. Det skjedde etter avsløringer om utstrakt bruk av doping under Sotsji-OL på hjemmebane i 2014. I tillegg skal det ha skjedd i statlig regi.

Verdens antidopingbyrå (WADA) gikk mandag ut og sa det var et godt signal at IOC i helgen ventet med å oppheve Russlands utelukkelse. Samtidig var byrået bekymret for at det kom til å skje ganske snart.

– For å unngå enhver tvil. Det er fortsatt slik at Russland ikke arbeider i overensstemmelse med antidopingreglene, het det i en uttalelse fra WADA to dager før utestengelsen ble opphevet.

WADA viste til at det er en rekke kriterier i «Roadmap to Compliance» som russerne ikke har oppfylt.

Populært