Meny

IOC opphever utestengelsen av Russland

Alexander Zjukov opplyste onsdag at Russland igjen er et fullverdig medlem av IOC. Han er leder av den russiske olympiske komité. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix
Russland er tilbake i varmen igjen etter at Den internasjonale olympiske komité (IOC) opphevet landets dopingutestengelse. Det skjer få dager etter OL var over.

Det opplyser russiske idrettsmyndigheter onsdag ettermiddag.

– Russlands olympiske komité har fått alle sine rettigheter tilbake, sier Alexander Zjukov, som er leder for landets OL-komité.

Avgjørelsen var ventet. Russerne kunne ikke delta i Pyeongchang-OL som nasjon, men enkelte utøvere fikk være med under nøytralt flagg. De konkurrerte som «uavhengige utøvere fra Russland» (OAR).

Russerne hadde et håp om å få gå under sitt eget flagg i søndagens avslutningsseremoni, men to dopingsaker under lekene gjorde det vanskelig for IOC å ta dem tilbake i varmen før OL var over.

IOC besluttet å utestenge Russland i desember. Det skjedde etter avsløringer om utstrakt bruk av doping under Sotsji-OL på hjemmebane i 2014. I tillegg skal det ha skjedd i statlig regi.

– Det hele har vært en farse, sier Johan Kaggestad til VG.

I helgen ble det lagt fram en rapport for IOC-styret. En egen gruppe hadde observert Russlands oppførsel under vinterlekene i Sør-Korea. I rapporten ble det lagt vekt på at russerne har respektert og overholdt betingelsene som ble satt av IOC. Russland har også betalt boten på 15 millioner dollar som ble ilagt av IOC i desember.

Men det var ikke til å komme unna at to av de russiske utøverne hadde avgitt positive dopingprøver under OL. Dermed var konklusjonen at Russland ikke skulle få sin suspensjon opphevet før avslutningsseremonien.

Det skjedde i stedet tre dager senere.å hjemmebane i 2014. I tillegg skal det ha skjedd i statlig regi.

Populært