Meny

Tror norsk OL-feber i internasjonale medier gir gull i norgesreklame

Også i omtale må Sverige se seg grundig slått av Norge.

De norske idrettsutøverne har sørget for tidenes beste vinter-OL for Norge, og akkurat nå ligger det lille landet vårt med drøye fem millioner innbyggere og kniver med Tyskland om å ligge helt i toppen av medaljeoversikten.

Det legges merke til i utlandet, og forrige uke gjorde New York Times et dypdykk i den norske vinneroppskriften». «The Ski Team That Sleeps Together Wins a Lot of Gold Medals Together» slo de fast på tittelplass.

«Norse code: what's the secret of the Norwegians' Winter Olympics success?» spør The Guardian. «The Ski Team That Sleeps Together Wins a Lot of Gold Medals Together» slår New York Times fast på tittelplass. Forbes har funnet «5 Reasons Tiny Norway Dominates The U.S. In Winter Olympic Medals».

CNN mener på sin side å ha funnet Norges svar på Justin Bieber i tre ganger gullvinner Johannes Høsflot Klæbo. Politico ser saken fra en annen side, og mener vinter-OL bare er et nytt eksempel på at nordmenn er «de verste», i en artikkel som for øvrig er skrevet av en brite bosatt i Danmark.

Professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole (NHH) er ikke i tvil om at den norske OL-suksessen er god norgesreklame.

- Det er åpenbart at de som følger OL undrer seg over at dette lille landet klarer å prestere så godt. Selv i en så smal gren som vinteridrett er, skaper dette stor oppmerksomhet, sier Andreassen.

Les også: Slik ble det norske app-selskapet Klæbo-sponsor: - Trengte penger til bil

Nesten 40.000 oppslag

Haster: Professor Tor W. Andreassen ved NHH mener man må kaste seg rundt for å kapitalisere på den norske medaljefangsten i Pyeongchang. Foto: kampanje

Kampanje har fått Retriever til å gjøre en opptelling av medieomtalen av Norge under vinter-OL. Den viser at omtalen nærmer seg 40.000 oppslag bare i engelskspråklige kilder.

- Norges medaljetunge OL vies stor oppmerksomhet i utlandet. Bare i engelskspråklige nettkilder er Norge nevnt i forbindelse med OL i 37.000 oppslag siden startskuddet gikk 9. februar – og dette er bare toppen av isfjellet. Hadde vi tatt med omtale i alle utenlandske kilder ville tallet vært betraktelig høyere, sier assisterende analysesjef Sigmund Wøien i Retriever.

Norgesomtalen nådde sitt foreløpige toppunkt onsdag 21. februar med over 4.700 oppslag, samme dag som Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo tok gull i lagsprint og skøytegutta tok gull i lagtempo.

De overvåker 39.255 engelskspråklige nettkilder fra 130 land og til sammen 9.155 engelskspråklige papirkilde.

Les også: Slik ble det norske app-selskapet Klæbo-sponsor: - Trengte penger til bil

Knuser Sverige

Norge høster også klart mer internasjonal omtale enn Sverige, som er nevnt i 27.000 oppslag så langt i OL.

- Det er tydelig at Norge utmerker seg blant de nordiske landene. Ikke nok med at vi slår Sverige i antall OL-medaljer, vi ligger også langt foran når det gjelder medieoppmerksomhet i utlandet. I løpet av perioden omtales Norge i 10.000 oppslag flere enn svenskene.

Også i Norden er interessen for de norske utøverne naturlig nok stor.

- Generelt får Norge og de norske deltakerne mye oppmerksomhet for sine medaljeprestasjoner. Til sammen omtales Norge i over 17 000 oppslag i Norden. Det er svenskene som omtaler oss i flest oppslag, mens vi omtales i størst prosentandel av OL-omtalen i Finland. Danskene skriver generelt mindre om OL enn de andre nordiske landene. Det kan ses i sammenheng med at land som Norge og Sverige er større vintersportnasjoner enn vår nabo i sør, sier Wøien.

NHH-professor: - Må køle på

NHH-professor Tor W. Andreasen er ikke i tvil om at det går an å gjøre denne oppmerksomheten om til interesse for Norge som reisemål

- Går det an å gjøre denne oppmerksomheten til interesse for Norge som reisemål?

- Ja, det er klart. Når vi i tillegg i 5-6 år er blitt rangert som det beste landet å bo i, vil alle disse overskriftene i sum skape en interesse for folket, hvor fjordene blir som en bonus å regne.

Men det avhenger av at reiselivsnæringen snur seg raskt, mener han.

- Det er nå man har oppmerksomheten og da må man «køle på». Kommer du om fem måneder, så har folk begynt å glemme dette, sier han.

Les også: Over 800.000 så Sundby og Klæbos gull-løp

Innovasjon Norge på ballen

Reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge har tidligere uttalt at de skal bli mer offensive i markedsføringen av Norge som resiemål. Nå gleder hun seg over oppmerksomheten utøverne høster med sin innsats i Pyeongchang.

Gleder seg over medaljerush: - Den fantastiske innsatsen til den norske OL-troppen er med på å bygge merkevaren Norge, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm. Foto: Kampanje

- Alt som skaper positiv oppmerksomhet rundt Norge er med på å skape en økt interesse for landet vårt. Den fantastiske innsatsen til den norske OL-troppen og all oppmerksomheten vi har fått rundt gode idrettsprestasjoner er med på å bygge merkevaren Norge, sier hun.

- Vi ser at det er effektfullt å bruke gode ambassadører i vår markedsføring og har tidligere i år kjørt en ski-kampanje frontet av Aksel Lund Svindal. Denne har fått stor internasjonal oppmerksomhet.

Les også: Vil vise at Norge er mer enn bare natur - jakter på nytt reklamebyrå

- Vel så viktig for selvfølelsen

Ikke bare norgesreklame: - Vinter-OL kanskje vel så viktig for selvfølelsen, tror Trond Blindheim, som er rektor ved Høyskolen Kristiania. Foto: Kampanje

Rektor ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, tror også på en OL-effekt for den norske merkevaren.

- Dette er kanskje den beste norgesreklamen Norge som vintersportnasjon kan få, sier han.

Blindheim tror heller ikke man skal undervurdere effekten OL-bragdene har for den nasjonale identiteten.

- Først og fremst betyr dette mye for oss selv. Det er viktig for oss å være gode på ski. Det er nasjonalsport nummer én. Sånn sett er vinter-OL kanskje vel så viktig for selvfølelsen, på samme måte som 17. mai og kongehuset og alt det andre vi forbinder med det norske, sier han.

- Selv amatører som meg får lyst til å gå på langrenn, ler han.

(Artikkelen er først publisert i Kampanje)

Populært